Ne mondj nemet, ha valaki segítséget kér! – ózdi fiatalokkal találkozott Balog Zoltán

Olyan közösség szeretne lenni a református egyház, amelyik nem mond nemet, ha segítséget kérnek tőle – mondta Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke kedden a budapesti Magyar Zene Házában, ahol azokkal az ózdi diákokkal találkozott, akiknek a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) szervezett kirándulást a fővárosba. A fiatalokat Czibere Károly, az MRSZ kuratóriumi elnöke és Juhász Márton ügyvezető igazgató is köszöntötték.

Balog Zoltán, Czibere Károly Juhász Márton ózdi fiatalokkal a Zene Házában 2022. december 13. - MRSZ - Fotó: Hurta Hajnalka

Ózdi fiatalok és kísérőik Balog Zoltán püspökkel, Czibere Károllyal és Juhász Mártonnal a Magyar Zene Házában

Fotó: Hurta Hajnalka

Az MRSZ ózdi Válaszút programja 2023-ban ér véget, így a szeretetszolgálat a program utolsó, karácsonyi időszakában a legaktívabb tizennyolc ózdi és járdánházi rászoruló diák és kísérőik számára budapesti meglepetéskirándulást szervezett. A résztvevők a közös ebéd után a megújult Városligetben korcsolyáztak, és meglátogatták a tavaly átadott Magyar Zene Házát, ahol a magyar zenetörténet fontos alakjairól hallhattak előadást. Az intézményben találkoztak a fiatalok Balog Zoltán dunamelléki püspökkel, a Zsinat lelkészi elnökével, az MRSZ részéről pedig Czibere Károly kuratóriumi elnök köszöntötte őket.

„Jaj, olyan szerencsétlenek vagytok, gyertek be!”

– Földik vagyunk – mondta Balog Zoltán az ózdi fiataloknak, megosztva velük, hogy ő is a város szülöttje, és gyermekkorát Nekézsenyben töltötte, ahol édesapja volt a lelkész. Elmesélt egy személyes történetet is: egyik legjobb barátja, Rudi hihetetlenül rossz gyerek volt, és egyik évben a betlehemes játékban rá osztották a fogadós szerepét, aki minden kopogtatás után azt mondta Szűz Máriának és Józsefnek, hogy nincs szállás. De Rudi nem járt el a próbákra, és míg az első két kopogtatásnál megsúgták neki, hogy nincs szállás, a harmadiknál már nem, így megsajnálta Máriát és Józsefet, és azt mondta nekik: „Jaj, olyan szerencsétlenek vagytok, gyertek be!”

Balog Zoltán ózdi fiatalokkal a Zene Házában 2022. december 13. - MRSZ - Fotó: Hurta Hajnalka

Balog Zoltán: „Az embernek nem mindig van annyija, amennyit szeretne, de mindennek van harmada, tizede, amelyet meg lehet osztani mással”

Fotó: Hurta Hajnalka

– Ez a karácsony lényege is: ha tőled valaki segítséget kér, és te tudsz neki segíteni, akkor ne mondj nemet – mondta Balog Zoltán, hozzátéve: az embernek nem mindig van annyija, amennyit szeretne, de mindennek van harmada, tizede, amelyet meg lehet osztani mással.

A püspök elmondta a fiataloknak, hogy a Magyarországi Református Egyház olyan közösség szeretne lenni, amelyik nem mond nemet, ha segítséget kérnek tőle. Jézus is azért születhetett meg, mert Isten nem mondott nemet az embereknek, akiknek szükségük volt a Megváltóra. – S attól kezdve, ha bárki igaz szívvel kér tőle a nagy szükségben, mindig azt mondja, hogy igen. Ezt kívánom nektek: ha az embernek valamennyije van, abból mindig tud adni, mert a szeretetnek ez a lényege – tette hozzá.

Balog Zoltán ózdi fiatalokkal a Zene Házában 2022. december 13. - MRSZ - Fotó: Hurta Hajnalka

„Kérjük, hogy változtasd a kőszívű embereket érző szívűvé”

Fotó: Hurta Hajnalka

Balog Zoltán ezután közös imára hívta a fiatalokat, amelyben úgy fogalmazott, hogy bár sok baj van a világban, sok a szegény, sokan a fegyverekben hisznek, és sokan vannak, akik nem akarják megosztani másokkal, amijük van, „mi mégis azt köszönjük neked, Uram, hogy vannak emberek, akik segítenek, és azt kérjük, hogy karácsonykor legyenek még többen, hiszen ezért jött el a te fiad, Jézus, aki védtelen volt, kicsi volt, gyerek volt, nem volt lakása, alig volt ruhája, nem volt pénze, nem volt hatalma, és mégis ő győzött, mégis kétezer év óta az ő születésnapját ünnepeljük”. – Kérjük, hogy változtasd a kőszívű embereket érző szívűvé, azokat, akik ököllel fenyegetnek, azoknak legyen kinyújtott keze, akik üvöltenek most a másikra, azoknak adj szelíd hangot, akik bezárják az ajtót mások elől, add, hogy meg tudják nyitni ezt az ajtót – kérlelte az Urat a közös imában Balog Zoltán püspök.

Feltétel nélküli szeretet

– Az emberek az ajándékokat általában feltételhez kötik, hiszen akkor kaphatunk támogatást, ösztöndíjat, lehetőségeket, ha megfelelünk bizonyos követelményeknek, sőt még a szülők is sokszor azt mondják a gyermekeiknek, hogy akkor kapnak meg valamit, ha jó jegyet hoznak, megcsinálnak valamit, vagy jól viselkednek – mondta Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke.

Czibere Károly ózdi fiatalokkal a Zene Házában 2022. december 13. - MRSZ - Fotó: Hurta Hajnalka

„Olyan Urunk van, aki feltétel nélkül szeret és elfogad” – mondta Czibere Károly

Fotó: Hurta Hajnalka

– De olyasvalaki születésnapját készülünk ünnepelni, aki nem szab feltételeket. A mi örömhírünk, amely a református szeretetszolgálat munkáját is mozgatja, hogy olyan Urunk van, aki feltétel nélkül szeret és elfogad – osztotta meg a fiatalokkal Czibere Károly. – Hogy lehet, hogy olyan készít neked ajándékot, csomagot, aki nem ismer téged? – tette fel a kérdést a kuratórumi elnök az összekészített ajándékcsomagokra mutatva, majd választ is adott: az csak úgy lehetséges, hogy valaki van a csomagok mögött, aki ismer minket: Krisztus. – Egyedül övé a dicsőség, hogy ebben a körben tudunk találkozni, neki hálát adni és őt magasztalni – emelte ki. A köszöntők után Balog Zoltán püspök, Czibere Károly kuratóriumi elnök és Juhász Márton ügyvezető igazgató ajándékcsomagokat adtak át az ózdi fiataloknak.

Balog Zoltán, Czibere Károly Juhász Márton ózdi fiatalokkal a Zene Házában 2022. december 13. - MRSZ - Fotó: Hurta Hajnalka

Az MRSZ vezetői és a püspök ajándékokkal is meglepték a fiatalokat

Fotó: Hurta Hajnalka

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2018-ban indította el Ózdon Válaszút Programját, amely szociális-fejlesztési kezdeményezés keretében az elmúlt években összesen kétszáznegyven fiatal számára nyújtottak hosszú távú segítséget az alapítvány munkatársai, hogy a nehéz körülmények között felnövő diákok esélyt, példát és lehetőséget kapjanak a további társadalmi leszakadásuk megfékezésére.

További fotók a napról: