Nehéz helyzetben élő gyermekek nyara válhatott szebbé

Iskolatáskákkal, tanszerekkel, valamint nyári táborokkal segített a Magyar Református Szeretetszolgálat az elmúlt hetekben több mint 3700 gyermeknek. A tárgyi adományok hazánkon kívül Kárpátaljára, Erdélybe és Horvátországba is eljutottak. A napközis és ottalvós táborok pedig élményekkel gazdagították a gyerekeket, köztük a háború elől elmenekült fiatalokat.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is meghirdette Radírozzuk ki a különbségeket! címmel nyári tanszergyűjtő akcióját a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). Idei célkitűzésként azt határozta meg az alapítvány, hogy – az MRSZ adományvonalának hívószámára utalva – legalább 1358, nehéz helyzetben élő gyermeket segíthessen iskolatáskával, valamint a szükséges tanszerekkel. A tárgyi adománygyűjtéshez magánszemélyek, cégek és gyülekezetek egyaránt csatlakoztak, augusztus első hétvégéjén pedig országszerte áruházi gyűjtőpontokon is lehetett találkozni a szeretetszolgálat munkatársaival.

MRSZ 2023 nyara nehéz helyzetű gyerekek 4. (f.Magyar Református Szeretetszolgálat)

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

Szeptember első napjaiban lezárultak az adományosztások, és az eredeti célt felülmúlva összesen 1652 diákot tudott támogatni a karitatív szervezet. Az adományok nemcsak Magyarországon nyújtottak segítséget a családoknak, de Kárpátalján százharminc, míg Erdélyben és Horvátországban száz-száz tanszercsomagot adtak át a nehéz helyzetben élő iskolásoknak. A támogatott diákok döntő többsége alsó tagozatos kisgyermek, de középiskolás fiatalok, valamint nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban élő tanuló is részesült tanszeradományban.

MRSZ 2023 nyara nehéz helyzetű gyerekek 3. (f.Magyar Református Szeretetszolgálat)

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

A tanszeradományokon kívül élményekkel is gazdagította a Magyar Református Szeretetszolgálat a rászoruló gyerekeket. A nyáron a fővárosban három napközis tábor, valamint a Felzárkózó települések program huszonegy településén negyvenhárom tábor valósulhatott meg a szervezetnek köszönhetően, ezeken több mint ezerötszáz gyermek vehetett részt ingyenesen. A táborokban a bibliai történetek és az egyházi énekek megismerése mellett a sporté, a kreativitásé és a kézműveskedésé volt a főszerep, de a szabadidős programok között szerepelt strandolás, focikupa, illetve a Pénzmúzeum, a Bibliamúzeum és a felnőttek világába bepillantást nyújtó MiniPolisz meglátogatása is.

MRSZ 2023 nyara nehéz helyzetű gyerekek (f.Magyar Református Szeretetszolgálat)

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

A napközis táborok mellett a nemzetközi támogatásnak köszönhetően három ottalvós tábort is szervezett a Magyar Református Szeretetszolgálat Fonyódon, Szigetszentmártonon, valamint Balatonfüreden; a résztvevők hazai rászoruló fiatalok és a háború elől elmenekült gyermekek, illetve azok szüleik voltak. A szabadidős programok mellett a nyelvtanulás is nagy hangsúlyt kapott az ukrán és magyar gyermekek közös táborában, valamint mentálhigiénés szakemberek is foglalkoztak a fiatalokkal. A szeretetszolgálat nyolc és fél millió forinttal támogatta a kárpátaljai gyermektáborokat is, ennek köszönhetően négyszázötven hátrányos helyzetű, árva vagy félárva gyermek feledkezhetett meg néhány napra az őket körülvevő nehézségekről.