Óvatosak a református idősotthonok

nadudvar_czegledi1.jpg

Fotó: MTI

Szabadidejükben ne menjenek szórakozóhelyekre – erre kérik a dolgozókat a református idősotthonokban, hiszen a koronavírus-járvány második hulláma októberre az időseket is elérheti. A részletekről Beszterczey Andrást, a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodájának vezetőjét kérdeztük.

Hogyan fogadták a lakóik, hogy újra látogatási tilalom lépett életbe?

Ők könnyebben vették ezt az akadályt is, mint az értük aggódó szeretteik. Remélem, idővel a hozzátartozók is megértik, hogy a látogatási tilalom nem az intézményvezető passziója – egyébként legutóbb már az országos tisztifőorvos is elrendelte –, hanem a lakókat védi. Én már augusztus közepén, az állami kötelezettség előtt elrendeltem budapesti, majd debreceni otthonaink „bezárását”.

Van bármi változás a tavaszi látogatási tilalomhoz képest?

Érdemi változás nincs. Amikor egy végstádiumban lévő lakónk készül elmenni a minden élők útján, az ő hozzátartozóit szigorú szabályok betartása mellett beengedhetjük. Az intézményvezető a lelkészt is beengedheti a haldoklóhoz.

Máskor, máshoz nem mehet lelkész?

De igen, ha a lelkipásztor az intézmény állományban lévő dolgozója. Illetve az intézményvezető mérlegelhet, hogy beengedi-e a külsős lelkészt, vagy sem.

Beszterczey András

Fotó: Sebestyén László

A virológusok szerint most a vírus leginkább szórakozóhelyeken, esküvőkön terjed, főleg a fiatalok között. Megtiltja a munkatársaknak, hogy szórakozni járjanak?

Nem írhatom elő, hogy a szabadidejüket hol és mivel töltsék. Ám felhívtam a figyelmüket arra, hogy ne vegyék félvállról a veszélyt, és megkértem őket, hogy lehetőség szerint most ne járjanak szórakozóhelyekre, így is óvják a ránk bízottakat.

Az úgynevezett „floridai modell” szerint néhány héttel a fiatal fertőzöttek után a vírus eléri az időseket. Önök milyen forgatókönyvvel számolnak?

Nekem is az az érzésem, hogy most épp a tavaszi amerikai modell valósul meg Magyarországon. Szakemberek szerint hazánkban már százezer fertőzött van, azaz száz emberből egy, ez az arány pedig napról napra növekszik. Én azt az információt kaptam, hogy szeptember vége, október eleje lesz az az időszak, amikor az idősek körében is megjelenik majd a vírus, sokkal nagyobb számban, mint tavasszal.

Csökkent a védőfelszerelések ára

Minimum három hónapra elegendő védőfelszerelés van a Diakóniai Iroda által fenntartott intézményekben és az iroda központi raktárában. Beszterczey András hozzáteszi: normalizálódott a védőeszközök ára és a beszerezhetőség, így ma már nincs akadálya a folyamatos pótlásnak. Eddig csaknem 270 millió forintot költöttek a koronavírus elleni védekezésre.

Szűrni fogják a munkatársaikat?

Igen, mert meggyőződésünk, hogy a lakóink biztonságának megőrzéséhez időnként ki kell szűrnünk a tünetmentes fertőzötteket is, akik hordozzák a vírust, és át tudják adni azt lakóinknak. Általános, kötelező érvényű tesztelést minden intézményben nem tartunk szükségesnek – ennek elképesztő költsége is lenne, amit nem tudnánk kifizetni. Azokban az intézményekben azonban, amelyek olyan városokban vannak, ahol sok a fertőzött – például Budapesten, Debrecenben –, szúrópróbaszerűen és ismétlődően tesztelünk. Természetesen a járvány terjedésétől függően a tesztelést máshol is elvégezzük, ha szükséges.

Lesznek-e új lakók?

A tavaszi teljes tilalommal szemben most be lehet költözni otthonainkba, de csak két, egymást legalább negyvennyolc óra különbséggel követő Covid PCR-teszt negatív eredményével. Ez jó hír, mert sok intézménynek jelentős pénzügyi hiányt jelentett, hogy nem vehetett fel új lakókat. Egyelőre nincs állami ígéret, de reményünk van rá, hogy az így kiesett bevételek pótlását megkaphatjuk.

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapjában.