Palackba zárt segítség – Szeméthegyek helyett gyógyuló gyerekek

A kukába dobta eddig az ásványvizes vagy üdítőspalackot? Ne tegye! Mostantól gyerekeknek tud vele segíteni, hogy a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában gyorsan és fájdalom nélkül gyógyulhassanak. Jótékony célra is fel lehet ajánlani a visszaváltott PET-palackokért járó pénzt a REpont rendszerben.

PET palack visszaváltás - Fotó: mohu.hu

Fotó: mohu.hu

Év elejétől visszaváltható műanyag palackok használatára kötelezte a magyar állam az üdítőgyártókat, de június 30-ig haladékot kaptak, vagyis az átmeneti időszakban forgalomba hozhatnak az új rendszerben még nem regisztrált, régi csomagolású termékeket is. Fokozatosan jelennek majd meg a REpont visszaváltási rendszer állomásai és a visszaváltható palackok a boltokban. Július elsejétől viszont már csak ilyen műanyag palackos termékek kerülhetnek forgalomba. Azt a csomagolást lehet majd visszaváltani, amin szerepel a visszaváltási logó, és amiért kifizette a vásárló az ötvenforintos visszaváltási díjat, amelyet az automatából visszakap, amikor a csomagolást visszaviszi.

Gyermekeket gyógyítani visszaváltott szeméttel

Kevésbé ismert azonban, hogy nemcsak levásárolható utalványként vagy bankszámlára kapott utalásként kérheti a visszaváltási díjat a vásárló, hanem felajánlhatja jótékony célra is. „A palackonkénti ötvenforintos visszaváltási díj felajánlásából összegyűlt összeg kedvezményezetti köre 2024-ben a gyermekegészségügy lesz. Közérdekű cél a hazai gyermekegészségügy pénzügyi támogatása” – írta megkeresésünkre a Mohu MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., az automaták kezelője. „A cég munkavállalói körében végzett belső felmérés szerint is kiemelt prioritásként jelent meg a beteg gyermekek segítése, hogy szerepet vállaljunk gyógykezelésükben, és segítsük abban, hogy teljes életet élhessenek” – tették hozzá. Az idei kedvezményezettek: a Bethesda Gyermekkórház, a Heim Pál Országos Gyógyászati Intézet és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika.

Bethesda bejárat

Fotó: reformatus.hu

Minden egyes REponton a visszaváltott palackokért járó ötvenforintos felajánlást egy külön erre a célra elkülönített adatbázisban gyűjtik majd. Az adományok összegét első alkalommal 2024. július 15-én teszik közzé, az így befolyt pénzt a kórházak között a projektek mértékének megfelelő arányban osztják szét.

Neurológiai osztályra és új eszközökre költene a Bethesda

Örömmel mondtak igent a Mohu MOL megkeresésére a Bethesdában, nemcsak azért, mert számos olyan programjuk van, amely forráshiány miatt nem tud megvalósulni, de azért is, mert a fenntarthatóság kiemelt szerepet foglal el a kórház életében. Az intézménynek élen járó kezdeményezései és konkrét tervei vannak a zöldkórház-koncepció kidolgozásában, ezzel is példát mutatva más kórházaknak és az évente náluk megforduló 190 ezer gyermeknek és a családjuknak – árulta el Tamásné Bese Nóra, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának stratégiai igazgatója.

Az adományokból egy neurológiai nappali kórházi osztályt alakítanának ki, családbaráttá tennék az égésosztályt és fejlesztenék az ottani eszközöket, ahogy a fájdalomcentrum is új gyógyítóeszközöket kapna, valamint beszereznének egy, a gyermekeket a kórházi telephelyek között szállító elektromos autót.

Bethesda Kórház intenzív osztály Fotó: Facebook/Bethesda Gyermekkórház

Fotó: Facebook/Bethesda Gyermekkórház

Vannak más adománygyűjtései is az MRE Bethesda Gyermekkórházának. Hamarosan kezdődik egy kampány, amelyben sajátos nevelési igényű gyermekek fogászati ellátásához gyűjtenek vizsgálószékre és egy új helyiség kialakítására. Tízmillió forintra lenne szükségük, és további húszmillió forintot kérnek majd a Bethesda Kórházalapítványtól, hogy a hiánypótló altatásos fogászatuk vizsgálatai megfelelő környezetben történjenek. Az egyszázalékos adófelajánlási kampányukban pedig közel száz fejlesztési projektjükre kérnek majd támogatást, hogy ne csak mentalitásban legyen különleges a Bethesda Gyermekkórház, hanem felszereltségben is.

Szeméthegyek helyett jobb gyermekkórházak

Magyarországon évente több mint hárommilliárd italcsomagolás kerül forgalomba, amelyek tömege körülbelül százhatvanezer tonna. Ezek újrafeldolgozása hatalmas feladat, és a visszaváltórendszer ezt a munkát nagyban megkönnyítheti majd. Szlovákiában 2022 elején vezették be ezt a rendszert, ott két év alatt kétmilliárd PET-palackot és fémdobozt váltott vissza a lakosság a parameter.sk beszámolója alapján. Tavaly a visszaváltási arány az ilyen csomagolásoknál 92 százalékos volt északi szomszédunknál.

Minden négyszáz négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletnél kötelező automata visszaváltó berendezéseket elhelyezni, emellett az ezer főnél népesebb településeken is szükséges automatákat üzemeltetni. Megközelítőleg ezer üzlet jelezte eddig a kötelezetteken felül, hogy visszaváltó automata üzemeltetésével csatlakozni szeretne a REpont hálózathoz, és ötszáz további kisbolt vállalta a kézi visszaváltásban való részvételt. Az üzembe helyezett automaták a Mohu weboldalán, folyamatosan frissülő térképen kereshetőek.

ördög nóra és till attila, a RePont program arcai - Fotó: Facebook/MOHU

Ördög Nóra és Till Attila is részt vettek a RePont program népszerűsítésében

Fotó: Facebook/MOHU

Örömteli látni, hogy a környezetvédelmi lépéseket összekötik a gyermekgyógyászat támogatásával, és nekünk, reformátusoknak külön öröm, hogy az MRE Bethesda Gyermekkórháza rögtön az első évben bekerült a kedvezményezettek közé. Remélhetőleg a csonka, bevezető évben is elegendő támogatás gyűlik majd össze a Bethesda tervezett programjainak megvalósítására. Mindenkit arra bátorítunk, hogy használja a visszaváltó automatákat, és ajánlja fel a csomagolásokért visszajáró pénzt a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának.