A református idősotthonokban megnyugtató a helyzet

A református egyház idősotthonaiban stabil, megnyugtató a helyzet – nyilatkozta a Nádudvari Református Egyházközség idősek otthonának vezetője az MTI-nek. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön tartott ellenőrzést az intézményben. Az országos tisztifőorvos által elrendeltek alapján folyamatosan vizsgálják át a vidéki települések bentlakásos szociális intézményeit, idősotthonait.

Őz Lajos lelkipásztor, aki a Hajdúvidéki Református Egyházmegye intézményes diakóniai felelőseként kilenc gyülekezeti fenntartású intézménnyel áll kapcsolatban, azt mondta: saját forrásból, a kormányhivatal, a református egyház és a helyi önkormányzatok segítségével zökkenőmentesen tudják biztosítani a védőeszközöket, védőfelszereléseket.

nadudvar_czegledi1.jpg

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A nádudvari idősek otthonát március 9-től lezárták a látogatók elől, minden gondozott és dolgozó tünetmentes, az intézményi orvos folyamatosan – az ellenőrzés időszakában is – az otthonban tartózkodik – jelezte Őz Lajos.

Az intézményvezető lelkipásztor elmondta azt is, hogy a 90 férőhelyes nádudvari idősotthonban jelenleg 74 bentlakásos idős embert gondoznak, de a 150 alkalmazottjuk további 1000 ember ellátásáról gondoskodik házi segítségnyújtás, támogató szolgálat, nappali ellátás, pszichiátriai ellátás és szociális étkeztetés keretében Nádudvaros, Szerepen, Tetétlenen és Karcagon.