Református szájmaszkok a tömegközlekedők számára

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében szájmaszkokat osztott a Magyar Református Szeretetszolgálat a Budapesten tömegközlekedők számára. A szervezet önkéntesei a napokban ötezer sebészi maszkot adtak át a vasúti pályaudvarokon és forgalmas megállóhelyeken áthaladóknak.

IVY_7940.jpg

Fotó: Bazánth Ivola

Ahogyan a koronavírus hazai terjedését mutató statisztikai adatokból kiderül, jelenleg a járvány gócpontjának Budapest számít, ahol már több mint 1300 igazolt fertőzöttet tartanak számon. Magas rizikójú helyszínnek számítanak a tömegközlekedési eszközök, hiszen a járművökön sok ember tartózkodik együtt, zárt légtérben. A járvány lassításának érdekében a legnagyobb segítséget az jelenti, ha védjük magunkat és másokat is a fertőzésveszélytől. Ezért hétfőtől a budapesti piacokon, kereskedelmi egységekben és a Budapesti Közlekedési Központ járművein kötelezővé tették a maszkviselést.

IVY_7914.jpg

Fotó: Bazánth Ivola

Az utasok védelme érdekében a Magyar Református Szeretetszolgálat önkéntesei már múlt hét csütörtöktől egyszer használatos sebészi szájmaszkokat, valamint az alapítvány önkéntesei és megváltozott munkaképességű munkavállalói által varrt, többször használatos textil maszkokat osztottak.

A Keleti és Nyugati pályaudvaron hétköznapokon 9 és 17 óra között azok az utasok kaptak védőmaszkot, akik induló vonatokra szálltak fel, ezzel is megakadályozva a vírus továbbterjedését a vidéki helyszínekre. A Budapesti Közlekedési Központ forgalmas csomópontjain (a Kálvin téren, a Keleti pályaudvar előtt és az Oktogonon) pedig április 27-től biztosít a szervezet maszkokat hétköznapokon a reggeli és délutáni csúcsidőben (7-9 óra, valamint 15-17 óra között).

Az első napokon ötezer darab maszkot oszott ki díjmentesen az utazók számára a Szeretetszolgálat, a hét folyamán pedig további húszezer darab maszk érkezik az alapítványhoz, melyből a szociális intézmények ellátása mellett legalább ötezer darabot juttatnak a tömegközlekedéssel utazók számára is.

maci.jpg

Fotó: jobbadni.hu

A Magyar Református Szeretetszolgálat március végén kezdett textil maszkok varrásába Mentő Mackó üzemeiben, felhívásához önkéntesek is csatlakoztak. Az elmúlt időszakban már közel 2500 darab többször használható, mosható maszk készült el, melyből az Országos Mentőszolgálat, a Harsányi Önkormányzat és szociális intézmények számára már 1800 maszkot adott át az alapítvány.

A Magyar Református Szeretetszolgálat a vírus miatt gazdasági gondokkal küzdő családoknak is segít „Összefogásért az újrakezdésért” krízisalapjával. Munkájukat támogathatjuk online az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, vagy banki átutalással a 10702019-85008898-51100005 (CIB Bank) bankszámlaszámra. Közlemény rovatban fel kell tüntetni: Összefogás az újrakezdésért.