Remény a gyermekeknek

Jótékonysági gálát tartott december 1-jén a kisgyermekek és fiatalok megsegítéséért a Magyar Református Szeretetszolgálat a budapesti Millennium Házában. A szervezet támogatói, cégek és vállalkozások vezetői és a Magyarországi Református Egyház vezető tisztségviselői is részt vettek az ünnepségen. Az eseményen bemutatták a legkisebbek között végzett szolgálati területeket és a csatlakozási lehetőségeket.

A jótékonysági gálaest fővédnökei köszöntötték elsőként a jelenlévőket: Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke köszöntő gondolataiban nemcsak a hazai rászorulókról, hanem a határon túliakról is megemlékezett. – Az elmúlt héten Kárpátalján jártunk. Ott az adventnek különösen mély jelentőséget kölcsönöz a várakozás. Várakoznak a háború végére, a hazatérésre, az újjáépítésre, az élet biztonságának helyreállítására – fogalmazott a püspök. A rendezvény világi fővédnökeként Visky András író, dramaturg a felolvasott irodalmi művön keresztül érzékeltette, hogy mit jelent egymás segítése és támogatása.

MRSZ gála 2023. Czibere Károly (f.Magyar Református Szeretetszolgálat)

Fotó: Váradi Levente

Kincseket keresünk és hozunk a felszínre – ezen gondolatok köré építette köszöntőjét Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke, aki a szegregátumokban élő gyermekek sorsáról és a tehetségük kibontakoztatásában akadályokba ütköző fiatalokról is megemlékezett köszöntőjében.

MRSZ gála 2023. borítókép (f.Magyar Református Szeretetszolgálat)

Az alapítvány idén már nyolcadik alkalommal hirdette meg Nyilas Misi-ösztöndíjprogramját, amellyel a szeretetszolgálat évente ötven fiatal rászoruló tehetséget támogat anyagilag és szakmai mentorok bevonásával. Köszöntötték a gálán Opauszki Pétert, aki megosztotta élete mélységeit és magasságait is a jelenlévőkkel: tizenévesen leukémiával diagnosztizálták, több hónapot töltött kórházban élet és halál között, de ott és akkor eldöntötte: olimpikon kajakozóvá szeretne válni. Kitartása és hite elősegítette gyógyulását, és amint elmondta, rengeteget hozzáadott sikereihez, hogy belépett az életébe a szeretetszolgálat Nyilas Misi-ösztöndíjprogramja: az anyagi támogatás ugyanis nemcsak megkönnyítette a sporttal kapcsolatos kiadások fedezését, de Kucsera Gábor személyében egy kiváló szakmai mentorra talált, akire ma már nemcsak példaképként, hanem barátként is tekinthet.

MRSZ gála 2023. Juhász Márton (f.Magyar Református Szeretetszolgálat)

Fotó: Váradi Levente

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója ózdi élményeit elevenítette fel: az elmúlt héten egy látássérült férfi otthonát hozta rendbe az alapítvány munkatársainak és önkénteseinek segítségével, amelyben a legnagyobb örömet az jelentette számára, hogy olyan fiatalok is csatlakoztak a szolgálathoz, akik évek óta a Válaszút program keretében részesülnek támogatásban. Közülük Varga Dávidot köszöntötték a rendezvényen, aki bemutatkozásában elmondta: neki abban tudott a legnagyobb segítséget nyújtani a szeretetszolgálat, hogy esélyt adott rá, hogy legyen belőle valaki.

MRSZ gála 2023. 1. (f.Magyar Református Szeretetszolgálat)

Fotó: Váradi Levente

Katona Viktória ügyvezető-helyettes, határon túli szolgálatokért felelős lelkipásztor ismertette a vendégekkel az adományozási programjaikat: szóba került a Kívánságlista, Nyilas Misi-pakk, a tanszertámogatás, amelyeket nemcsak hazánkban, hanem Kárpát-medence-szerte biztosítanak a rászoruló gyermekeknek. Ezekről az adományozási tevékenységekről személyesen is beszámolt Farkas Natália: a kárpátaljai fiatal lány árvaként nőtt fel a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonban, ahol ő maga is több évben részesült a szeretetszolgálat adományaiban. Ráadásul Natália életét felnőttként is segíthette az alapítvány: a fiatal lány jelenleg a Magyarországi Református Egyház Vakmissziójának a munkatársa.

A jótékonysági gála végén a vendégek a tombolasorsoláson és az aukción való részvételükkel is a gyermekek közötti missziót támogatták.