Saját márkás élelmiszer-adományt kaptak a nagydobronyi gyermekotthon lakói

A Magyar Református Szeretetszolgálat küldöttsége több mint kétmillió forint értékű tartósélelmiszert adományozott a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakóinak. A Kárpátaljára juttatott termékek különlegessége, hogy azokat a Felzárkózó települések programba bevont, leghátrányosabb helyzetű falvak lakóival közösen készítették.

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) 2019 óta vesz részt a Felzárkózó települések programban, amelynek célja, hogy a háromszáz leghátrányosabb helyzetű településen élőket támogassa. A programban első lépésként az Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai egy települési diagnózist állítanak fel, hogy valóban azokon a területeken tudjanak segítséget nyújtani a helyi lakosoknak, amelyekre leginkább szükségük van.

– Jelenleg harmincnégy helyen végzünk szolgálatot a Felzárkózó települések programban. Igyekszünk saját magunk is létrehozni különböző üzemeket, ezzel segítve a helyi foglalkoztatást és a termelők piacra jutását, továbbá saját márkás termékeket is készítünk helyi termelőkkel. A jövőbeli célunk az, hogy minden lehetőséget megragadjunk, hogy ezek a termékek eljussanak a legszélesebb közönséghez, így bevételt termelve a közösségeknek, amelyből el tudják tartani magukat – ismertette a program gazdaságfejlesztési törekvéseit Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese.

Nagydobronyi élelmiszeradomány 3., MRSZ (f.MRSZ)

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

Több településen az adott tájra jellemző gyümölcsök és zöldségek feldolgozása vette kezdetét, amelyekből a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakóinak mézet, lekvárt, befőttet, gyümölcsleveket és száraztésztát adományozott az alapítvány több mint kétmillió forint értékben. Az adományok nemcsak a kárpátaljai gyermekek, hanem a termékek készítői számára is fontos üzenetet hordoznak, hiszen bizonyságot tehettek arról, hogy nehéz helyzetük ellenére ők is képesek jót tenni, segíteni, adományozni abból, amit megteremtettek.

A termékek átadásakor Katona Viktória, az MRSZ ügyvezető-helyettese és a határon túli szolgálatokért felelős lelkipásztora elevenítette fel, hogy a háború kitörése óta mely területeken nyújthatott segítséget az alapítvány Kárpátalján. – Az elmúlt két évben Kárpátalját több tonnányi szárazélelmiszerrel, higiénés felszereléssel, orvostechnikai eszközökkel segítettük, valamint támogattuk az óvóhelyek kialakítását, az idősgondozást, és nyári táborokat is szerveztünk a fiataloknak. Ezek nemcsak összefogták a gyermekeket, hanem evangelizációs szerepet is betöltöttek, hiszen a kilátástalanságban a hitbeli megújítás és megerősítés különösen fontos. Ma a nagydobronyi gyermekotthonba különféle saját termékeket hoztunk el, a jövőben pedig három szoba felújítását fogjuk támogatni négymillió forint értékben, így minél több gyermek befogadása valósulhat meg – fogalmazott a lelkipásztor.

Nagydobronyi élelmiszeradomány 4., MRSZ (f.MRSZ)

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

A Magyar Református Szeretetszolgálat legfőbb küldetése, hogy reményt és támogatást nyújtson a rászorulóknak Kárpát-medence-szerte. Az elmúlt években számos szociális-fejlesztési és gazdaságfejlesztési programot indított a szolgálat alapítványa annak érdekében, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévők számára hosszú távon is segítséget nyújthasson, támogatva megélhetésüket és csökkentve társadalmi leszakadásukat.