Segítség a jégverés károsultjainak Baranyában

Gyűjtést indított a Magyarországi Református Egyház és a Magyar Református Szeretetszolgálat a baranyai jégvihar károsultjainak. Pénteken Sellyén és környékén több száz épületet rongált meg a jégverés, az egyház mellett mentőcsapatok, önkormányzatok és magánszemélyek is azonnal a helyiek segítségére siettek.

Sellyei jégkár 2021 forrás: fb

Az égből több centiméter átmérőjű jégdarabok hullottak péntek délután Sellyén és környékén

Fotó: Facebook

Hatalmas vihar csapott le pénteken Baranya megye egyes részeire, Sellyén és környékén mandarin méretű jégdarabok hullottak az égből, rengeteg autót és épületet tettek tönkre, számos családnak veszélybe került a lakhatása.

Nagy Attila polgármester elmondta, hogy még este nyolckor is szedni lehetett a jeget az utcákról, a helyszínen van a katasztrófavédelem és a tűzoltóság több egysége is, valamint önkéntesek is segítenek – írta a temabaranya.hu portál.

A polgármester szombat délutáni információi szerint Sellyén négyszázhét épület sérült meg, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pedig azt közölte, hogy Drávaiványin hatvanegy, Okorágon huszonegy épületben keletkezett kár. A többi környező településről szombat délután még nem voltak pontos adatok. Az ország egyik legszegényebb térségében nagyon kevesen kötnek biztosítást, így az érintetteket különösen komolyan sújthatják a történtek. Az OKF szerint öt közeli megyéből kilenc tűzoltóautóval harminchat tűzoltót vezényeltek a helyszínre. A tűzoltók munkáját több mentőcsapat is segíti, nyolc megyéből hatvanhatan érkeztek ide tizenhat járművel. A sérült tetőkről kell eltávolítani a törmeléket és az összetört cserepeket, feltépett bádoglemezeket, majd lefóliázni, hogy ne ázzanak be.

Sellye jégkár 2021 forrás: FB-Pannon televízió

Sokan vesztették el egyik pillanatról a másikra a fejük felől a tetőt

Fotó: Facebook - Pannon Televízió

Nem kímélte a vihar a református templomokat és parókiákat sem. Sinkovicz Richárd sellyei lelkész a reformatus.hu-nak elmondta, hogy Sellyén a parókia teteje nagy károkat szenvedett, és a templomban is keletkeztek károk. Kákicson a Kiss Géza emlékházként működő régi parókia teteje teljes cserére szorul, és a település temploma is súlyosan megsérült. Drávaiványiban a parókia és a fakazettás templom is javításra szorul. Sinkovicz Richárd beszámolója szerint a környékbeli református templomokban és parókiákban keletkezett kár több tízmilliós nagyságrendű.

Sellye jégkár 2021 forrás: FB- Pécsi kutató-mentő és tűzoltó egyesület

Vannak házak, ahol a vihar miatt teljes tetőcserére van szükség

Fotó: Facebook -Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület

A református egyház elnöksége kiadott közleményében együttérzését fejezte ki a vihar károsultjaival, és a Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével azonnali gyűjtést indított a rászoruló családoknak és a kárt szenvedett református közösségeknek. Az egyházkerületek és az egyházmegyék azonnali gyorssegélyt adnak a református egyházközségeknek.

A szeretetszolgálat felekezetre való tekintet nélkül segít a jégvihar miatt bajba jutottaknak. Aki teheti, támogassa a rászorulókat a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül. Ezt megteheti az adomany.jobbadni.hu oldalon, illetve adományát átutalhatja a szeretetszolgálat bankszámlájára: 10702019-85008898-51100005. Kérjük, a közlemény rovatba írja be, hogy „jégkár”.

Sellye jégkár 2021 forrás: FB-Pannon televízió

Sellyét szinte ellepték a helyiek segítségére érkezők

Fotó: Facebook - Pannon Televízió

A Sellyei Református Egyházközség hálával fogadja az építkezésből vagy felújításból visszamaradt cserepeket is, amelyeket a környékbeli családok házai, valamint az egyházi épületek javítására használnak fel.

Sellye jégkár 2021 forrás: FB-Pannon televízió

Kilenc tűzoltóautóval harminchat tűzoltót vezényeltek a helyszínre, munkájukat mentőcsapatok is segítik: nyolc megyéből hatvanhatan érkeztek

Fotó: Facebook - Pannon Televízió

A környékbeli települések önkormányzatai és lakosai is mindent megtesznek, hogy segítsenek a károsultakon. A sásdi és a siklósi önkormányzat már tett is felajánlást, és a temabaranya.hu portál úgy tudja, Őri László, a Baranya megyei önkormányzat elnöke is a helyszínre látogatott.

Jó látni azt is, hogy a Sellye 2020/2021 Együtt mindenkiért! Facebook-csoportban sorra gyűlnek a felajánlások magánszemélyektől is. Van, aki cserepet vagy palát ajánl fel, van, aki fuvart, és van, aki az újjáépítésben nyújtana segítő kezet. Az ország távoli pontjairól is érkeztek támogató felajánlások.

A Pannon Televízió Sellyén készült videója:

Sellye viharkár 2021.07.10

Posted by Pannon Televízió on Saturday, July 10, 2021

A Sellyei Református Társegyházközség facebook oldalán közölte, hogy a tavaly megújított gyülekezeti ház megúszta kisebb sérülésekkel a vihart, így ott szállást ajánlanak a következő éjszakákra azoknak, akiknek otthona lakhatatlanná vált.

A gyülekezet lelkipásztora, Sinkovicz Richárd szeretettel ajánlja lélekerősítő beszélgetés lehetőségét mindannak, aki úgy gondolja, hogy lelki nyugalmat jelentene ez számára. Vasárnap este hat órára pedig mindenkit várnak a református templomba elcsendesedésre, imádságra. A sellyei templom a következő napokban folyamatosan nyitva áll majd mindenki előtt, és a gyülekezet jövő heti gyerektáborába ingyen fogadják a gyermekeket.

Sellye jégkár 2021 forrás: FB- Pécsi kutató-mentő és tűzoltó egyesület

Megkezdődött az újjáépítés, de még rengeteg munka van hátra

Fotó: Facebook - Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület