Szeretetet vinni ovisoktól ovisoknak a határon át

Kinek gyűjtöttetek gyerekek? – Nagyon szegény gyerekeknek, akik messze élnek innen! – hangzott az óvodások válasza a Balatonfüred balatonarácsi városrészében található Csillagkert Balatonarácsi Református Óvodában szerdán, ahol kárpátaljai gyerekeknek gyűjtött adományokat adtak át a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársainak.

Négy Veszprém vármegyei óvoda fogott össze és gyűjtött adományokat, hogy 102 kárpátaljai kisgyermek karácsonya váljon örömtelibbé. Tiszaágtelek, Badaló, Szolyva és Gút óvodásai egy-egy papírlapon juttatták el „karácsonyi angyalaiknak”, hogy milyen játéknak örülnének a legjobban, az anyaországban pedig a balatonalmádi, balatonarácsi és balatonfüredi református óvodákban, valamint az alsóörsi Napraforgó Óvodában „meghallották” kéréseiket. Az ovisok és családjaik, valamint a települések gyülekezeteinek tagjai pedig valóra váltották a kárpátaljai gyermekek kívánságait.

Adományátadás a Balatonfüred balatonarácsi városrészében található Csillagkert Balatonarácsi Református Óvodában 2023. november 22. Fotó: MRSZ

„Angyalkák” és „manók” is segítették az ajándékátadást

Fotó: MRSZ

Szerda délelőtt az ajándékokat Steinbach József dunántúli püspök, Bátki Dávid balatonfüredi és Császár Attila balatonarácsi lelkipásztor, valamint Szabadi Edit, az átadás helyszínéül szolgáló Csillagkert Balatonarácsi Református Óvoda intézményvezetője adta át a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) képviselőjének, Kálmán Csaba alsóörsi lelkipásztornak, az MRSZ alapítványának kuratóriumi tagjának és az alsóörsi MRSZ-iroda munkatársainak.

A ti szereteteket viszik el a messze élő gyerekeknek

Az átadóünnepségen Steinbach József püspök a gyerekeknek elmondta, hogy az ajándékokat olyan messzire viszik, hogy „ha beülünk az autóba, öt-hat órát órát kell autóznunk”. – Akik zöld ruhában vannak, ők fogják elvinni azokat az ajándékokat, amiket ti összegyűjtöttetek – mutatott a püspök az MRSZ munkatársaira, és megköszönte a gyerekeknek, hogy szeretet van a szívükben. – Egy híd képződik azzal, hogy a ti szereteteteket viszik el a messze élő gyerekeknek – mondta az ovisoknak Steinbach József, a végén pedig hozzátette: – A legnagyobb ajándék Isten szeretete.

Adományátadás a Balatonfüred balatonarácsi városrészében található Csillagkert Balatonarácsi Református Óvodában 2023. november 22. Fotó: MRSZ

Steinbach József püspök szerint a szeretetszolgálat emberfeletti munkát végez

Fotó: MRSZ

Az átadást megelőző műsort az óvoda dolgozóinak női kara kezdte énekével, de a dalokba a gyerekek is bekapcsolódtak. Három ének hangzott el így, aztán az óvodások énekeltek, több tucat gyerekhangon szólt a Ki teremtette ezt a világot? és a Templomunk az Isten háza. Az énekek után az ajándékokat „angyalkák” és „manók” segítettek átadni a szeretetszolgálat munkatársainak. Az esemény végén Kálmán Csaba lelkész a gyerekekhez fordulva azt mondta: – Kapni mindenki szeret, szép, hogy ti szerettek adni is.

Szebbé tenni a karácsonyt

– Ezek az óvodák már a második évben fognak össze, hogy innen, a Dunántúlról szebbé tegyük a kárpátaljai kisgyermekeknek a karácsonyt, és ezzel az Isten Krisztusban közölt megváltó szeretetét látható módon is kifejezzük – mondta el lapunknak az ajándékok átadása után Steinbach József püspök, hozzátéve: – Ahogy Joó Sándor az egyik gyönyörű karácsonyi igehirdetésében mondja, ne becsüljük le az ajándékozást karácsonykor. Ez nem egy világi szokás, hanem kifejezi az evangéliumot, mert minden egyes ajándék és szeretetmozdulat igazából az egyetlen nagy ajándékra, Isten megváltó és megtartó szeretetére mutat.

A püspök nagy ajándéknak nevezte azt is, hogy 2009-ben létrejött a Kárpát-medencei magyar református egyház, amely azóta magához ölelte a világ magyar reformátusságát, testvéri közösséggé lett és bizonyos értelemben legyőzte Trianont. – Hitvalló lelki közösségünket megújítottuk és azóta is megtartjuk – nyomatékosította Steinbach József.

Szabadi Edit, Bátki Dávid, Kálmán Csaba, Császár Attila és Steinbach József a Szeretetszolgálat munkatársaival és a beöltözött óvodásokkal a Csillagkert Balatonarácsi Református Óvodában 2023. november 22. Fotó: MRSZ

Szabadi Edit, Bátki Dávid, Kálmán Csaba, Császár Attila és Steinbach József a szeretetszolgálat munkatársaival és a beöltözött óvodásokkal

Fotó: MRSZ

– Számomra és sokak számára azért is nagy ajándék, mert nemcsak protokollszinten működik, hanem rendszeresen találkozunk és számon tartjuk egymást – mondta Steinbach József, aki szerint fontos a gyerekeknek is megtanítani, hogy bár Kárpátalja messze van, ott is élnek magyarok, vannak lelkészek, gyülekezetek és ugyanolyan óvodások, mint ők; hogy értsék, mit jelent magyarnak és magyar reformátusnak lenni, és hogy mit jelent másoknak adni. – Így lehet egyszerre erősíteni a keresztyén és a nemzeti identitásukat ebben az igen fogékony korban, a harmadiktól a hatodik évig tartó életkor ugyanis a hit, a személyiség fejlődését illetően a legmaradandóbb időszak. Amilyen magot ebben a korban elvetnek, az kihajt, ezért nagy felelősség, nagy lehetőség és nagy áldás is ez egyszerre – mondta a püspök.

Imádkozó gyerek. Adományátadás a Balatonfüred balatonarácsi városrészében található Csillagkert Balatonarácsi Református Óvodában 2023. november 22. Fotó: Ulicza Tamás

„Amilyen magot ebben a korban elvetnek, az kihajt”

Fotó: Ulicza Tamás

Steinbach József megköszönte a szeretetszolgálat munkáját is, amely szerinte minden területen emberfeletti, hiszen egyaránt helytáll az anyaországban és a határon túli magyarok közt, vagy épp a világ bármely pontján, ahol krízishelyzet van. – Dicsőség ezért Istennek – tette hozzá. A négy anyaországi püspök ezen a héten esedékes kárpátaljai látogatásával kapcsolatban elmondta, hogy nekik, püspököknek az a feladatuk, hogy az ottani lelkipásztorokat erősítsék. Steinbach József hangsúlyozta, hogy el sem tudjuk képzelni, milyen nehéz helyzetben tartanak ki hűséggel a kárpátaljai lelkészek, ezért fontos, hogy éreztessük velük: az anyaország gyülekezetei, lelkipásztorai mellettük állnak. – Két napot fogunk ott tölteni, és egy teljes csendesnapot együtt töltünk, amelyen az összes ott szolgáló lelkipásztor részt vesz. Az efézusi levél 6. fejezetéből kiválasztottuk a felölteni az Isten fegyverzetét igerészt, ez alapján tartunk majd négyen négy rövid előadást, utána pedig csoportbeszélgetésekben még mélyebben megbeszéljük ezt a gyönyörű Igét, és hiszem, hogy ez a találkozás erősít minket is és erősíti őket is – mondta a dunántúli püspök.

Kétszer annyi ajándék, mint ahány kérés

Kálmán Csaba lelkipásztor megosztotta, hogy az eredeti ötlet tavaly fogalmazódott meg bennünk, hogy a szeretetszolgálat és az egyéb szervezetek által kijuttatott segélyeken túl az oktatási intézményeket felölelve kellene egy olyan akciót szervezni, amelyikből egy hosszú távú együttműködés is kinőhet. – Karácsony előtt a Veszprémi Református Egyházmegye három református óvodája, illetve az alsóörsi óvoda, amelyik nem református fenntartású intézmény, összefog, és a püspöki hivatallal együttműködve kiválasztunk olyan kárpátaljai óvodákat, ahol nagy szegénység van, és ahol a tét a magyarság megmaradása, ezeket pedig együtt megajándékozzuk – mondta Kálmán Csaba. Hozzátette, hogy mindegyik kiválasztott intézmény önálló konyhát tart fenn, és ezek a falura is főznek, nem csak a gyerekekre, ezért élelmiszersegélyeket is juttatnak el számukra.

Adományátadás a Balatonfüred balatonarácsi városrészében található Csillagkert Balatonarácsi Református Óvodában 2023. november 22. Fotó: MRSZ

„Isten megáldotta ezt a kezdeményezést”

Fotó: MRSZ

A lelkész elárulta, volt egy kis félsz benne, amikor idén újra felemelte a kagylót, hogy felhívja a karácsonyi ajándékozás megismétlésének ötletével az intézményvezetőket, de hálás Istennek, hogy mind azt mondták, már várták a hívását. – Kétszer annyi csomag jött össze, mint ahány kívánság érkezett hozzánk. Úgy tűnik, Isten megáldotta ezt a kezdeményezést és jó úton járunk, és ha majd egyszer az idő engedi, akkor talán találkozhatunk is a megsegítettekkel – mondta el az alsóörsi lelkész, aki egyszersmind a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványának kuratóriumi tagja.

Császár Attila balatonarácsi lelkipásztor arról beszélt, hogy amikor megtudták, hogy a szolyvai óvoda gyermekeinek kívánságait kellene teljesíteniük, akkor érezték intézményi és gyülekezeti szinten is, hogy nagy szükség van a segítségnyújtásra. – Örültünk annak, hogy nemcsak mi gondoltuk így, hanem az ide járó gyermekeknek a szülei is, hiszen az ottani gyerekek kívánságait az itteni gyermekek szülei teljesítik, ezt a sok dobozt mind ők állították össze – árulta el a lelkész, majd hozzátette: óriási dolog, hogy ez nemcsak egy kampányszerű föllángolás volt, hanem már elhatározták, hogy ameddig az erejük engedi, a következő években is ezt meg fogják tenni.

Adományátadás a Balatonfüred balatonarácsi városrészében található Csillagkert Balatonarácsi Református Óvodában 2023. november 22. Fotó: MRSZ

A dobozokat az MRSZ december elején viszi el Kárpátaljára

Fotó: MRSZ

– Szeretnénk szorosabbra fűzni a kapcsolatot intézményi szinten is az ottaniakkal, illetve egyszer meglátogatni és jobban megismerni őket – jegyezte meg, és elmondta, hogy az arácsi közösségre is jó hatással volt a gyűjtés. Ahogy fogalmazott, igazán jó lelkületű a közösség, mindenki a maga módján próbált segíteni és személyessé tenni a segítségnyújtást. – Egyfajta szeretetáramlás indult meg bennünk – mesélte Császár Attila.

Az összegyűjtött ajándékokat a szeretetszolgálat december első hetében juttatja el Kárpátaljára.