Tartsák a szabadban a tanórákat!

Bár tesztelnek gyerekeken koronavírus elleni vakcinákat, de még várni kell, mire a tömeges oltásuk megkezdődhet – mondja Schlick- Szabó Anna. A Bethesda Gyermekkórház csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosával beszélgettünk az állapotos nők oltásáról is, amely a szívügye, mert ő is gyermeket vár.

A harmadik hullámban a gyerekeket is jobban érinti a koronavírus-fertőzés?

Nem akkora arányban, mint a felnőtteket, de az új variánsok miatt a gyerekek közül is sokkal többen fertőződnek meg. Például egy tavaly novemberi adathoz viszonyítva márciusban másfélszer több covidos gyerek fordult meg a Bethesdában, pedig a koronavírusos gyerekek ellátása elsősorban a Heim Pál Gyermekkórház feladata. A saját adataink szerint az érintett gyerekek életkorában is jelentős változás figyelhető meg: míg az első és a második hullámban főleg tinédzserek voltak érintettek, most a legtöbb beteg gyerek legfeljebb hároméves, és vannak, akik lélegeztetőgépre is kerültek. Oda kell figyelnünk a gyerekekre!

Mit gondol az iskolák újranyitásáról?

Nehéz kérdés, számos szempontot kell érvényesíteni, örülök, hogy nem nekem kell erről döntenem. Az iskolák nyitása mellett szól egy kevésbé hangsúlyozott érv, hogy a gyerekeket pszichésen megviseli a bizonytalanság, a járvány. Ráadásul az otthontanulás sokaknak nehézséget okoz, az egész kivitelezése a családoknak nehéz logisztikai feladat. De nem tudjuk, mikor lesz vége a pandémiának. Ha tudnám, hogy két hónap múlva véget ér a járvány, azt mondanám, ne nyissuk ki az iskolákat. Óvatosságra int, hogy a tanároknál majd csak a második oltás után alakul ki a védettség. A gyermekek pedig csak akkor lesznek teljes biztonságban, ha ők is be lesznek oltva, és az még legalább egy év. A tizenhat-tizennyolc évesek oltását szerintem érdemes lenne máris megkezdeni a Pfizer vakcinával, hiszen a gyártó ajánlása szerint erre lehetőség lenne. Minden Magyarországon engedélyezett oltóanyagnak zajlik már a gyermekekkel folytatott klinikai vizsgálata. A Pfizer és a Moderna már féléves kortól vizsgálja a biztonságosságot és a hatékonyságot. Vizsgálják a Sinopharmot, a Szputnyik V-t is, az AstraZeneca gyermekeken való tesztelését most leállították.

20210412094003__MG_5559.JPG

Schlick-Szabó Anna, a Bethesda csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa

Fotó: Kalocsai Richárd

Mit kellene egy iskolában máshogy tenni, mint eddig, hogy a járvány szempontjából biztonságosabb hely legyen?

Sokan lankadnak a védekezésben, pedig az egész társadalomnak ki kell tartania. Remélem, így nyáron már szabadabb életünk lehet. A tanárok oltása sokat javít az iskolák biztonságosságán. Itt a tavasz, gyakrabban lehet szellőztetni, sőt, én javasolom, hogy minél több órát tartsanak meg a szabadban. Ez segítené a vírus terjedésének megakadályozását. A maszkhasználat, kézfertőtlenítés és távolságtartás is fontos. A szülők felelőssége pedig az, hogy szigorúan betartsák a karantént, például ha kontaktszemélyek voltak, vagy ha a gyermeknek bármilyen apró tünete van is, ne engedjék közösségbe.

Már kaphatnak Covid–19 elleni védőoltást az állapotos nők és a szoptató édesanyák is. Mi változott?

Oltóanyagokat – ahogy gyógyszereket sem – kezdetben nem tesztelnek állapotos nőkön, sem gyerekeken. Külföldi kutatások már zajlottak, de a döntést kétségkívül felgyorsította, hogy egyre több várandós nő fertőződött meg koronavírussal, és nőtt az intenzív osztályon kezeltek és a lélegeztetettek száma. A koraszülések száma is megnőtt a koronavírusos kismamák között. Külföldi vizsgálatok szerint a Pfizer és a Moderna biztonságosan alkalmazható állapotos és szoptató nőknél. A magyar protokoll szerint a második trimesztertől adható az oltás első adagja, a második dózist a szülés után kapják meg a nők. Azt, hogy a magzat védettséget szerez-e, még nem tudjuk, de azt igen, hogy az oltás után a köldökzsinórvérben van anyai antitest. A szoptató édesanyáknak is fontos az oltás, mert így a gyermeküket is tudják immunizálni, minél tovább szoptatják a csecsemőt, annál nagyobb védettség érhető el.

A cikk megjelent a Reformátusok Lapjában