Testvéri közösségben szolgálva

A Református Szeretetszolgálat a hagyományokhoz híven idén is Diakóniai Piknikre hívta munkatársait szeptember első péntekén. A találkozón több mint nyolcszázan vettek részt az ország 54 diakóniai intézményéből, akik egymástól ugyan távol, de ugyanannak a krisztusi elhívásnak eleget téve szolgálnak az idősek, betegek, fogyatékkal élők, nehéz sorsú gyermekek és rászorulók között.

Aki szeptember 6-án a debreceni SZUSZ Park környékén járt, már a zsúfolásig megtelt parkolón végignézve is sejthette, hogy ez a nap a szeretetszolgálatról szól. A kisbuszok és személyautók különböző támogató szolgálatoktól, házi segítségnyújtó szolgálatoktól és idősotthonokból érkeztek: a zászlós bárány közös jelképként kötött össze minden résztvevőt. A Református Szeretetszolgálat életében már több éves hagyománya van a Diakóniai Pikniknek, ahová az ország valamennyi református diakóniai intézménye meghívást kap, hogy az egymástól távol szolgáló munkatársak évről évre megélhessék a találkozás, a közösség örömét.

Diakóniai piknik 2024 F. Váradi Levente

Fotó: Váradi Levente

A piknik kezdetén Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áhítatában Máté evangéliumának 19. részéből, a gazdag ember története alapján a munkatársak szívére helyezte: A továbbadás szolgálatában mi sem láncolhatjuk magunkat a földi kincsekhez. Ahogyan a Szentírásban olvashatjuk: menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben. A lelki gazdagság sokszor lemondással jár, de mi, Krisztus követői tudjuk: nem az a gazdag, aki birtokol, hanem aki képes adni, és képes önmagát is odaadni Krisztusnak – hangsúlyozta a püspök. Hozzátette: teljesíthetjük szolgálatunkban a jogszabályokat, mutathatunk szép statisztikai eredményeket, de ha nincs meg bennünk az a többlet, ami az emberségességről és kegyességről szól, akkor nem jutunk be Isten országába.

Fekete Károly F. Váradi Levente

Fotó: Váradi Levente

A Református Szeretetszolgálat főigazgatója, Czibere Károly köszönetét fejezte ki annak a 7300 munkatársnak, akik országszerte szolgálnak a diakónia területén. – A testvéri szolidaritás mutatkozik meg ezen az eseményen. Ha ugyanaz az Úr hívott el minket, azt be kell tudnunk mutatni a világ előtt. Nekünk, magyar diakónusoknak ez a feladatunk: egy testvéri közösséget alkotni, ahol mindenki számíthat a másikra. Ez az összetartás, testvéri szolidaritás és elhívás különböztet meg minket más szociális szolgálatoktól – hangsúlyozta Czibere Károly.

Czibere Károly F. Váradi Levente

Fotó: Váradi Levente

A találkozó folytatásában lehetőségük nyílt a munkatársi közösségeknek megismerkedni más intézmények szolgálatával, a közös főzés és játékok pedig az intézmények számára is remek csapatépítő lehetőségként szolgáltak. Rendkívüli népszerűségnek örvendett a főzőverseny, amelyre szemet gyönyörködtető finomságokkal készültek a csapatok. A zsűrinek valóban kihívást jelentett meghozni a döntést, de a versenyt végül az Esztári Református Idősek Otthona és Gondozószolgálata nyerte töltött káposztájával és csörögefánkjával.

A rendezvénynek a találkozáson kívül volt önmagán túlmutató, jótékony célja is: a tombolavásárláson befolyt összeggel a fiatal tehetségeket támogató Nyilas Misi ösztöndíjprogramot támogatták a résztvevők, valamint több száz kilogramm tartós élelmiszert ajánlottak fel a piknik résztvevői a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, amellyel az őszi hónapokban tud segítséget nyújtani az alapítvány a rászorulóknak.

Az eseményről készült képes beszámolót ide kattintva tekinthetik meg.