Tömegbalesetnél mérettettek meg a reformátusok

Összevont veszélyhelyzetkezelési gyakorlatot szervezett a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) Hajdúszoboszlón. A nagyszabású tréningen elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldania a Szeretetszolgálat orvoscsoportjának és kutató-mentő csapatának.

Háromnapos veszélyhelyzetkezelési gyakorlatot tartott a Magyar Református Szeretetszolgálat szeptember 17. és 19. között Hajdúszoboszlón. A tréningen a Szeretetszolgálat számos külföldi missziót megjárt orvoscsoportja és a nemrégiben alakult kutató-mentő csapata vett részt. Az összevont gyakorlat célja az volt, hogy a két csapat összehangoltan tudjon működni egy éles helyzetben is. A résztvevők rádiókommunikációs-, tűzoltási- és biztonságtechnikai eszközök használatában szerezhettek gyakorlatot, újraélesztéssel kapcsolatos ismereteiket mélyíthették el, valamint pszichés felkészítést is kaptak, hogy jól kezeljék a váratlan stresszhelyzeteket.

katvédgyak22.jpg

Fotó: Czeglédi Zsolt / MRSZ

A gyakorlat fő eseménye egy tömegbaleset szimulálása volt. A képzeletbeli forgatókönyv szerint egy autóbusz és egy vonat ütközött össze, az ütközés erejétől a vonat kisiklott. A baleset következtében többen is megsérültek, sokan közülük súlyosan. A kutató-mentő szolgálat tűzoltó-egységének kellett felszámolnia a káreseményt, míg az orvoscsoportnak a sérültek szakszerű ellátása volt a feladata. A gyakorlat részeként egy személy eltűnt, akit a kutató-mentő csapat Níla nevű keresőkutyája talált meg.

katvédgyak32.jpg

Fotó: Czeglédi Zsolt / MRSZ

A szakemberekből és önkéntesekből álló csapat sikerrel vette az akadályokat és eredményesen zárult a háromnapos tréning Hajdúszoboszlón, melyet a tervek szerint ezt követően minden évben megszerveznek majd.

katvédgyak3.jpg

Fotó: Czeglédi Zsolt / MRSZ

Az MRSZ gyorsreagálású orvoscsoportja 2008-as fennállása óta több alkalommal szolgált természeti vagy humanitárius katasztrófák helyszínén, mint például Haitin, Afganisztánban, a Fülöp-szigeteken, legutóbb pedig 2018-ban kéthetes missziós útjukon Bangladesben segítettek. Az MRSZ Kutató-Mentőcsoportja 2019-ben jött létre, melynek feladatai között szerepel kutyás mentőakciókban és eltűnt személyek kutatásában való részvétel, emellett önkéntes tűzoltó egyesületként is segíti a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkáját. A Kutató-Mentőcsoport tagjai itthon és határainkon túl is teljesítettek már szolgálatot, külföldön legutóbb idén júniusban a csehországi tornádó helyszínen végeztek kárelhárítási feladatokat.

A KÉPRE KATTINTVA NÉZZE MEG A GYAKORLATRÓL KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT: