Új kisbuszt kér karácsonyra a Bethesda

Dönci tizenöt év után megpihent

Magasabb minőséget szeretne adni a református Bethesda Gyermekkórház a náluk gyógyuló kis betegeknek annál, mint amit a törvény előír számukra. Épp ezért most egy kisbuszra gyűjtenek, amellyel például táborba vihetik a gyerekeket, és amelynek segítségével Kárpátalján is gyógyíthatnának. Bencze János diakóniai igazgatóval, a Bethesda alapítványának vezetőjével beszélgettünk.

donci.jpg

Fotó: Facebook/Bethesda

Miért van szükségük új kisbuszra?

Mert Dönci – ahogy egy kórházlelkész kollégám elnevezte –, vagyis a mostani kisbuszunk már tizenöt éves, több mint négyszázezer kilométert futott és tönkrement. Épp szervizbe akartuk vinni, amikor a motorja egy halk pukkanással felmondta a szolgálatot. A szerelők jelezték, hogy több millió forint lenne a javítása. Ekkor döntöttünk új vásárlása mellett. Advent időszakában mindig többen keresnek bennünket, hogy mivel segíthetnének, ezért meghirdettünk egy gyűjtést.

Milyen célokra használták Döncit?

Sokszor mentünk vele Kárpátaljára, olyan településekre, ahová ritkán jut el orvos, és akár a kisbuszban is meg tudtuk vizsgálni, gyógyítani a gyerekeket. Emellett Erdélybe is vittünk vele segélyszállítmányt. Hollandiába azért utaztak vele a munkatársaink, hogy az otthonápolásról és az égési sérültek ellátásról tanuljunk, az ott szerzett tapasztalatokat beépítettük a saját munkánkba. De ezzel a busszal szállítottuk azokat a gyerekeket is, akik a délelőtti terápiás kezelések után szabadidős foglalkozáson vesznek részt, nyaranta pedig táborokba is vittük vele a gyerekeket.

ref_hosok_09.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

Hogy áll a gyűjtés?

November végén hirdettük meg, és alig több mint egy hét alatt összegyűlt a kitűzött tizenöt millió forint majd kétharmada. Minden adományért hálásak vagyunk! A legkisebb felajánlás ötszáz forint volt, a legnagyobb magánszemélytől érkező támogatás pedig ötezer euró, azaz nagyságrendileg 1,8 millió forint. Két cég is két-kétmillió forint támogatásról biztosított bennünket. Több mint százötven utalás érkezett eddig, sokan öt- és százezer forint közötti összegeket küldtek. Minden támogatónak felajánljuk, hogy a nevét felírjuk egy szív alakú szófelhőbe, és azt felragasztjuk az új kisbusz oldalára. Végül lehet, hogy zsúfolt lesz, mert már most több mint százötvenen támogatták a gyűjtésünket. Reménységünk, hogy karácsonyra összegyűlik a pénz, és jövő év elején az alapítvány be tudja szerezni az új kisbuszt.

Ne értse félre a kérdést, de hogyan fordulhat elő, hogy egy kórháznak nincsen forrása arra, hogy saját forrásból le tudja cserélni elöregedett kisbuszát?

Amit az egészségbiztosítás fedezni tud, az nem elegendő arra, hogy ilyen jellegű fejlesztéseket önerőből meg tudjunk oldani. Ez nem a Bethesda sajátossága, ezzel így van a többi hazai, de külföldi kórház is. Még az Amerikai Egyesült Államok kórházainak is vannak alapítványaik, amelyek támogatásokat gyűjtenek az intézmények fejlesztéséhez. A Bethesda Kórház Alapítvány évente százharminc-száznegyven millió forint adományt gyűjt össze – beleértve az egyszázalékos felajánlásokat is – ezekből tudunk fejleszteni, a lehető legjobb körülményeket biztosítani, és hozzátenni valami különlegeset is az alapfeladat-ellátáshoz. Mert például nem kötelessége egy kórháznak, hogy epilepsziás gyermekeket táborozni vigyen, de mi úgy érezzük, hogy annyira kötődnek hozzánk ezek a családok, hogy így is segítenünk kell őket. Az sem kötelező, hogy Kárpátalján szűrjenek az orvosaink, de ezt is fontosnak tartjuk. Amikor mi támogatást kérünk, akkor azt egy magasabb minőségű ellátáshoz, a kórházi munkánk kiteljesítéséhez kérjük.

Segítene? Így tudja támogatni a Bethesdát

Felajánlásukat a Bethesda Kórház Alapítvány számlaszámára utalhatják át: 10300002-20350699-70073285, közlemény: Dönci vagy kisbusz. További tájékoztatás kérhető a bese.nora@bethesda.hu vagy az alapitvany@bethesda.hu címen.