Új raktára van a református szeretetszolgálatnak, és elkezdődött az idei szeretetdoboz-gyűjtés

Új, ötszáz négyzetméteres raktárt avatott és bejelentette az adventi adománygyűjtések megkezdését a Magyar Református Szeretetszolgálat kedden Nagytarcsán. A szegénység világnapján tartott átadón beszédet mondott Soltész Miklós államtitkár, Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója és Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezetője is.

Juhász Márton és Soltész Miklós az MRSZ munkatársaival. MRSZ raktáravatás Nagytarcsán 2023. október 17. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Juhász Márton, az MRSZ ügyvezetője és Soltész Miklós államtitkár a szeretetszolgálat munkatársaival

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Tizenhárom kamionnyi adomány fér el a polcokon a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) új, nagytarcsai raktárában, amelyet október 17-én adtak át. A főváros agglomerációjában, az M0-ás körgyűrű mellett található épület nagyban segíti majd a most kezdődő adventi gyűjtéseket és a szervezet egész éves munkáját. Az MRSZ munkatársai úgy számolnak, hogy a raktárban akár 7644 szeretetdoboz is elhelyezhető, amelyekkel a rászoruló családokat segíthetik karácsonykor.

Soltész Miklós. MRSZ raktáravatás Nagytarcsán 2023. október 17. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Soltész Miklós: Az államnak és a segélyszervezeteknek is feladata, hogy enyhítsenek a szegénységen

Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Jézus Krisztus mondta kétezer éve, hogy szegények mindig lesznek köztünk – mondta a raktáravatón Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke. Kiemelte, hogy a karitatív szervezeteknek és a kormánynak is az a feladata, hogy amennyire csak tudja, enyhítse a szegénységet. Az államtitkár szerint ebből a munkából a Magyar Református Szeretetszolgálat vezetőivel és munkatársaival nagyban kiveszi a részét, ahogy más segélyszervezetek is.

Soltész Miklós. MRSZ raktáravatás Nagytarcsán 2023. október 17. Fotó: MRSZ

Az államtitkár szerint az elmúlt évtizedben a szeretetszolgálatok fantasztikus munkát végeztek

Fotó: MRSZ

Emlékeztetett, hogy az elmúlt évtizedben ezek a szervezetek fantasztikus munkát végeztek, de a munkájuk egyre csak több lett a migrációs, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt is. Maga a raktár abból a támogatásból épülhetett fel, amelyet a magyar kormány a hat legnagyobb karitatív szervezetnek az élelmiszer-pazarlás visszaszorítására ajánlott fel – osztotta meg Soltész Miklós az átadón, és Isten áldását kérte az MRSZ dolgozóinak munkájára.

Czibere Károly. MRSZ raktáravatás Nagytarcsán 2023. október 17. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Czibere Károly: Ebben a raktárban semmi nincs, ami a miénk lenne, mindent úgy kaptunk, hogy aztán továbbadjuk

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az első raktárakról a Bibliában akkor olvashatunk, amikor József arra kéri a fáraót, hogy rendeljen egy értelmes, bölcs embert gondviselőnek, aki a gyűjtést vezeti – emlékeztetett Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója. Hangsúlyozta, hogy fontos a raktár, fontos a gyűjtés, fontos az értelem és az Istentől elkért bölcsesség, hogy gondviselői lehessünk azoknak az embereknek, akiket ránk bíztak. – Itt, ebben a raktárban egyetlen deka búza sincs, vagy liszt sincs, vagy olaj sincs, vagy semmi nincs, ami a miénk lenne, mindent úgy kaptunk, hogy aztán továbbadjuk – tette hozzá a főigazgató, majd kiemelte, hogy fokozott felelőssége az MRSZ munkatársainak és vezetőinek, hogy ne magukról tegyenek bizonyságot, hanem arról, aki őket elküldte, Jézus Krisztusra, és felhívják a figyelmet arra, hogy mindegyikünknek adatott valami, amivel segíthetünk a rászorulókon. – Az MRSZ szintet lép ezzel a raktárral, hiszen hosszú távon teszi fenntarthatóvá és kiszámíthatóvá a szeretetszolgálat működését, és ez olyan fejlemény, amiért hálaadással kell lennünk – mondta Czibere Károly.

Juhász Márton. MRSZ raktáravatás Nagytarcsán 2023. október 17. Fotó: MRSZ

Juhász Márton bejelentette az adventi gyűjtések elkezdését

Fotó: MRSZ

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezetője elmondta, hogy az új raktárépületre már ebben a hónapban sok munka vár, hiszen az adventi adománygyűjtéseket már októberben elkezdi a Magyar Református Szeretetszolgálat. A Szeretetdoboz programban százezer kilogramm tartós élelmiszert szeretnének összegyűjteni rászoruló családoknak, a Nyilas Misi-pakknak nevezett, cipősdoboz néven is ismert akcióban jó állapotú használt játékokat, könyveket, meleg ruhákat várnak a felajánlóktól, amelyeket olyan gyerekekhez juttatnak el, akiknél valószínűleg ez lesz az egyetlen ajándék a karácsonyfa alatt. A Kívánságlista programban pedig 1358 gyermek kívánságát válthatják valóra az arra jelentkezők, akár úgy, hogy megveszik az ajándékot, akár úgy, hogy pénzadományt juttatnak el erre a célra a szeretetszolgálathoz – tájékoztatott Juhász Márton. Közölte, hogy Czibere Károllyal és Soltész Miklóssal együtt a program végén elindítják a Szeretetdoboz akciót azzal a céllal, hogy olyan dobozokat állítanak össze, amelyek egy-egy öttagú család egyheti tartósélelmiszer-szükségletét fedezik.

Katona Viktória. MRSZ raktáravatás Nagytarcsán 2023. október 17. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Katona Viktória: Ez a raktár Isten szolgálatának eszköze lesz

Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Áldjad, lelkem, az Urat, és ne feledd el, hogy mennyi jót tett veled” – idézte a 103. zsoltár szavait Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese, társadalmi missziókat vezető lelkipásztora, amikor áldást kért a raktárban végzett szolgálatra. – Az áldással azt a hitünket is kifejezzük, hogy ezt az épületet, ezt a raktárt nemcsak a Magyar Református Szeretetszolgálat fogja használni, hanem Isten szolgálatának az eszköze lesz, és emlékeztet bennünket arra, hogy minden, amit teszünk, az Isten nevének a dicsőségére történjen: a mi Urunk kinyújtott karjaként körbeöleljük azokat, akik fontosak számunkra – mondta Katona Viktória.

A képekre kattintva megnyílik a galéria

Fotó: MTI/Kovács Tamás, MRSZ