Világosságot visz az MRSZ

Felszerelte a századik napelemét is a Magyar Református Szeretetszolgálat, ezzel biztosítva egy ötgyermekes család otthonának világítását, valamint egy USB csatlakozós töltő működtetését. A cigándi járásban több mint két évvel ezelőtt vette kezdetét az a hosszútávú program, mellyel a térségben élők társadalmi leszakadását kívánja csökkenteni a szervezet.

MRSZ_Bodroghalom_3.jpg

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2018 óta segíti az ország egyik legszegényebb térségeként számontartott cigándi járásban lakók társadalmi felzárkózását. A térségben számos család él olyan ingatlanban, amelybe nem rendelkezik villanyáram-ellátással, mert az általuk – vagy az előző tulajdonos – felhalmozott tartozás következtében a szolgáltató kikapcsolta azt. Emellett az is probléma, hogy sok család veszi igénybe a feltöltőkártyás szolgáltatást, de nem mindig van lehetőségük a feltöltésre, így előfordulhat, hogy napokig nem rendelkeznek árammal. A hátrányos helyzetű családok körében, alacsony jövedelmükből kifolyólag nem jellemző a megtakarítás. A Magyar Református Szeretetszolgálat az ő megsegítésükre kezdte meg 2020 szeptemberében legújabb programját, melynek hála már száz rászoruló család ingatlanára helyeztek fel napelemeket.

– János evangéliumában olvashatjuk Jézus e szavait: „Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” Mi a Szeretetszolgálatnál kiemelten fontosnak tartjuk, hogy reményt adjunk. Nap mint nap halmozottan hátrányos helyzetű, nagyon nehéz körülmények között élő családokkal találkozunk, ahol különösen fontos a lelki támogatás mellett a cselekvő szeretet fizikai megnyilvánulása is. A napelemes programunkban a technológia innovációit hasznosítjuk arra, hogy a családok otthonába akár több év sötétség után hozzunk újra fényt, mely jelen esetben az intenzív családmegtartó szolgáltatásunk révén gyakorlati szociális segítő szolgáltatással is párosul – nyilatkozta Lutár Balázs, a Magyar Református Szeretetszolgálat igazgatóhelyettese, szociális fejlesztése vezetője.

December 16-án került fel a századik napelem, mégpedig egy bodroghalmi ötgyermekes család otthonára, ahol az édesanya egyedül neveli gyermekeit. A napelemek egy töltésvezérlőn keresztül akkumulátort töltenek, az így tárolt energiát lehet felhasználni, például 12 voltos fogyasztók működtetésére

– Már egy éve egyedül nevelem öt kiskorú gyermekemet nehéz körülmények között. Áram három éve nincs a házunkban. A téli időszak különösen nehéz, mivel korán sötétedik és a gyerekek nem tudnak tanulni, problémás az esti teendők elvégzése. A Magyar Református Szeretetszolgálat sok dologban segítségünkre volt már, most egy napelemet szereltek fel a házunkra, ami megvilágítja a gyerekek szobáját. Nagy örömet jelentett nekünk, nagyon hálásak vagyunk minden eddigi segítségükért – fejezte ki köszönetét Bea, a gyermekek édesanyja.

MRSZ_Bodroghalom_2.jpg

A napelemrendszer felszerelésével együtt a járásban élő családokat a takarékosságra ösztönzik, valamint intenzív családmegtartó szolgáltatással segítik őket. Ez egy rövid, szociálismunka módszertanon alapuló szolgáltatás, ami elsősorban krízisben lévő gyermekes családoknak szól, ahol a gyermek kiemelésének alternatívájaként szolgál, vagy éppen a korábban kiemelt és hazakerülő gyerek érdekében erősíti meg a családot.

– Az intenzív családmegtartó szolgáltatás komplex módon tud segítséget nyújtani a krízishelyzetbe került családoknak. Az intenzív családgondozó jelzés vagy segítségkérés alapján keresi meg a családot, hogy feltárja azokat az alapproblémákat, melyek a családot krízishelyzetbe sodorták. Megkeresi a család erőforrásait és megállapodnak a segítségnyújtás formáiban és időtartamában a közös cél érdekében, mely 3-6 hónapnyi heti többszöri találkozást jelent. Ez a lelki támasz mellett széles körű fizikai segítséget jelent, például ügyintézésben, lakhatási gondokban, gyereknevelési-és higiéniai problémákban, a munkahelyhez jutásban, szállításban, gyermekekkel való foglalkozásban, tanulásban, anyagi erőforrások megkeresésében, családi konfliktusok kezelésében. Cél a család egybentartása, megerősítése, működőképessé tétele. Eddig 17 családnak tudtunk gyors és intenzív segítséget nyújtani – ismertette a program részleteit Nagy Szilvia szakmai vezető.

Az állandó szolgáltatások mellett az adventi időszakban további tartósélelmiszer-csomagokkal, vitaminokkal és gyermekek számára összeállított adománycsomagokkal is segítik a térség rászoruló családjait a szervezet munkatársai.