A CEC aggodalmát fejezi ki a prédikációk nyelvét érintő dán szabály miatt

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) Mette Frederiksennek a dán miniszterelnöknek és Joy Morgensen egyházügyi miniszternek küldött 2021. január 26-i levelében súlyos aggodalmát fejezte ki a prédikációk nyelvét érintő tervezett intézkedéssel kapcsolatban, amely szerint minden idegen nyelvű igehirdetést le kellene fordítani dán nyelvre.

danish-parliment.jpg

Fotó: ceceurope.org

A levélben a CEC elnöke Christan Krieger református lelkipásztor és Dr Jørgen Skov Sørensen főtitkár kiemelte, hogy a CEC tagegyházai pozitívan hatottak a társadalmaikra a történelem folyamán azzal, hogy ösztönözték az anyanyelv használatát vallási közegben, ezzel segítve a bevándorlókat, hogy összefogjanak és közösségeket hozzanak létre, amelyek segítenek nekik eligazodni abban a társadalmi környezetben, amelynek tagjaivá váltak.

„A CEC úgy látja, hogy egy ilyen jogszabályozás politikailag indokolatlanul negatív üzenetet hordozna a vallások és vallási közösségek társadalmi szerepére nézve. Emellett azt üzenné a nem dán, európai nemzeteknek és keresztyén közösségeknek, hogy vallási gyakorlatukat és jelenlétüket Dániában megkérdőjelezik és problémásnak tartják,” olvasható a levélben.

„Miért kéne a Dániában már hosszú történelemmel rendelkező német, román vagy angol gyülekezeteknek hirtelen dánra fordítani a prédikációikat? Ez beszennyezné Dániáról mint nyitott, liberális és szabad nemzetről alkotott képet, amely keresztény örökségre és individuális jogokra, kötelezettségekre épült. Ezzel kapcsolatban szeretnénk kiemelni a Lisszaboni szerződés 18. cikkét, amely minden európai állampolgár számár garantálja szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogot a tagállamok területén . Az idegen nyelvek használata alapvető része a jog gyakorlásának.”

A levél felveti továbbá a CEC tagegyházainak aggályait is a kérdésben, beleértve a Dániai Evangélikus Egyházat (ECLD) és a Német Protestáns Egyházat (EKD), amelynek számos németajkú gyülekezete van Dániában.

Noha a CEC elismeri az integrációval kapcsolatos kihívásokat Dániában és az európai társadalmakban, a levélben ezzel kapcsolatban kiemeli tagegyházai széleskörű tapasztalatát és a vallási közösségek pozitív szerepét. Arra kérik a dán kormányzati képviselőket, hogy továbbra is egyeztessenek a dán és európai egyházvezetőkkel.

A teljes levél a CEC honlapján olvasható angolul.