A CEC uniós támogatást kap az istentiszteleti helyek védelmére

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) Biztonsági és Válságközpontjával (SACC), a Faith Matters szervezettel és az Európai Buddhista Unióval közösen 3 millió eurós támogatást kapott az Európai Bizottságtól az európai istentiszteleti helyek védelmének támogatására.

Screen Shot 2021-05-06 at 12.55.41.png

Az Európaszerte keresztyén, muszlim és zsidó közösségeket képviselő vallásközi partnerség eredménye a Biztonságosabb és Erősebb Közösségek Európában (Safer and Stronger Communities in Europe - SASCE) elnevezésű program.

Ez az első alkalom, hogy négy európai vallási szervezet együttműködik egy, az Európai Bizottság által finanszírozott közös projektben a biztonság előmozdítása érdekében.

"Örömmel veszünk részt ebben a fontos kezdeményezésben" - mondta Dr. Jørgen Skov Sørensen, a CEC főtitkára. "Egyházi partnereinkkel együtt reméljük, hogy hozzájárulhatunk tapasztalatainkkal és szakértelmünkkel az európai szent helyek és istentiszteleti helyek védelméhez."

"Ez egy fontos kezdeményezés, különösen ha szem előtt tartjuk az elmúlt évtizedekben a vallási központok és templomok ellen elkövetett támadásokat. A kérdés mély aggodalommal tölti el tagegyházainkat" - tette hozzá.

A SASCE projekt célja a biztonság növelése az istentiszteleti helyeken és azok környékén, valamint a közösségeken belül és azok között. A négy szervezet olyan eszközöket és módszereket fog kidolgozni, amelyekkel erősíthető a biztonságtudatosság és a válságkezelés. Az eredményeket egy koordinátori hálózaton keresztül osztják meg az egyházi és vallási közösségekkel képzések és tájékoztatók, valamint szélesebb körű kommunikációs kampányok keretében.

A projekt a civil társadalom és a nemzeti hatóságok közötti bizalmat és együttműködést is erősíteni fogja, megkönnyítve a közösségek elöljárói és a bűnüldöző hatóságok közötti hivatalos kommunikációs csatornák kialakítását.

A CEC emberi jogokkal foglalkozó tematikus csoportja kulcsszerepet játszik a projekt végrehajtásában, amelyet Dr. Elizabeta Kitanovic igazgató vezet. A CEC e témában végzett korábbi munkáját folytatva számos kapcsolódó tevékenységgel fogja kiegészíteni a projektet. Ilyen a szent helyek és istentiszteleti helyek védelméről szóló, hamarosan megjelenő kiadvány, amely a CEC 2021-es, az emberi jogok, a vallás- és véleményszabadság és biztonság témakörében tartandó nyári egyetemének tematikus hátterét adja majd.

A 2021 és 2023 között megvalósuló projekt az Európai Bizottság Belső Biztonsági Alap - Rendőrség (ISF-P) mechanizmusában nyert el a támogatást.

Forrás:

ceceurope.org