A református egyházak is elítélik a török inváziót

„Nincsenek fegyvereik és politikai ambícióik azon túl, hogy békében élhessenek egy egyéges Szíriában, mint egyenrangú állampolgárok" – a Református Egyházak Világközösségének (REV) szíriai származású libanoni elnöknője is szolidaritásáról biztosította az Északkelet-Szíriában szenvedő embereket és imádságra hívja a 110 milliós református közösséget.

„Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (János 16,33)

A református közösség feltétlen szolidaritást vállal a háború sújtotta északkelet-szíriai lakossággal – jelentette ki Najla Kassab, a REV elnöke. Egyben súlyos aggodalmának is hangot adott a Törökország szíriai inváziója miatt, „hiszen ártatlan civilek fizetik meg a politikai döntések árát”, akik „hatalmas félelemben élnek a súlyos következmények miatt”. „A térségben zajló események gyerekeket és asszonyokat is sújtanak, a helyzet pedig azzal fenyeget, hogy még több ember válik menekültté és veszti el a kapcsolatát a külvilággal” – tette hozza Kassab.

Kereszytének a frontvonalban

Az elnök kijelentette, hogy a REV súlyos aggodalommal kíséri a keresztyének sorsát a régióban, akik azt fontolgatják, hogy hátrahagyják otthonaikat a félelem miatt. Kamisli városának egyik keresztyén iskolája átmenetileg be is zárta kapuit. Joseph Kassab, a Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat (NESSL), egyházunk hivatalos testvéregyházának főtitkára levelében imádságra kérte a világközösséget a térség protestáns közösségéért, hogy az emberek a folytatólagos agóniájuk közepette is megőrizzék a békét gondolataikban és lelkükben.

Kassab a jelenlegi helyzettel kapcsolatban elmondta: Ras El Ain városában bombatámadás érte a vízellátást biztosító forrást, ezért a Haszaka tartomány egészében vízhiánnyal küzdenek a háztartások. A városok külső területeit a törökök folyamatosan bombázzák, Kamisli városában már több iskola bezárt, de a tartomány többi városában egyelőre zajlik az oktatás. A helyi kurdok minden 45 évnél fiatalabb embert, köztük a keresztyén lakosságot is arra kényszerítik, hogy harcoljanak a török csapatok ellen. Sok keresztyén, akinek a kurd területeken vannak üzletei, inkább nem jár dolgozni – derül ki a helyzetjelentéséből.

A főtitkár megerősítette, hogy folyamatosan kapcsolatban van Kamisli, Haszaka és Malkieh református gyülekezeteinek lekészeivel, akik a térségben élő mintegy 40-50 ezer keresztyén félelméről és aggodalmáról számoltak be neki. Hangsúlyozta azt is, hogy a térség keresztyén lakosságának – akárcsak egész Szíriában –, nincsenek fegyvereik és politikai ambícióik azon túl, hogy békében élhessenek egy egyéges Szíriában, mint egyenrangú állampolgárok.

Gondoljunk a civil lakosságra

A REV főtitkára, Chris Ferguson felhívással fordult a nemzetközi közösséghez és a világ kormányaihoz, hogy ne támogassák azokat a katonai akciókat, amelyek súlyosan érintik a helyi civil lakosságot. Ehelyett sokkal inkább olyan választ keressenek a szíriai konfliktusra, amely nyitva hagyja a helyzet megoldásának lehetőségét, hogy az ne járjon újabb embertömegek áttelepítésével és emberi jogok megsértésével. „Arra kérünk mindenkit, hogy a helyzetet a konfliktus szenvedő alanyainak szemszögéből értékelje” – tette hozzá a főtitkár.

Az UNICEF jelentése szerint a bizonytalan helyzetben egyelőre nehéz megítélni a hadműveletek végső humanitárius következményeit. A jelentés időpontjáig becslések szerint 150-160 ezer ember kitelepítésére került sor. A valós szám azonban ennél magasabb lehet, mert tömegek hagyják el otthonaikat anélkül, hogy ezt bárki regisztrálná.

A REV minden tagegyházát arra kérte, hogy hordozzák imádságban Északkelet-Szíriát.

Kapcsolódó hírek:

Az EVT elítéli a szíriai erőszakot 

Svájci reformátusok gyűjtenek Szíriáért

Nyugtalanító a helyzet Szíriában

Külügyi Iroda

Forrás: www.wcrc.ch