„Az együttérzés vigaszt és reményt ad”

„Vigasztalást jelent számunkra a bizonyosság, hogy emberek állnak mellettünk, akik gondolnak ránk és imádkoznak értünk” – írta Balog Zoltán püspöknek címzett válaszlevelében Barbara Rudolph, a Rajnai Egyház teológiai, ökumenikus és nemzetközi részlegének vezetője egy nappal azután, hogy segítséget ajánlott az árvíz sújtotta németországi testvéreknek a Zsinat lelkészi elnöke. A német egyházi főtanácsos úgy fogalmazott: tiszta szívből mond köszönetet a testvéri közelségért, amely a távolból is megerősíttetett.

Balog Zoltán csütörtökön írt levelet több németországi egyházi vezetőnek, amelyben nyaralási lehetőséget kínált az árvizek károsultjainak az egyház magyarországi üdülőközpontjaiban. Barbara Rudolph válaszában jelezte: örömmel vették a felajánlást, amely már fel is került az érintett egyházközségek számára tett segélyfelajánlások listájára. Egyúttal köszönetet mondott azért is, hogy a magyar gyülekezetek is csatlakoznak felhívásukhoz, és július 23-án 18 órakor Magyarországon is megszólal több református templom harangja, így hirdetve egymás kölcsönös támogatását.

A múlt heti nyugat-németországi áradásokban eddig több mint 170-en vesztették életüket, az anyagi kárt pedig egyelőre csak megsaccolni lehet. Angela Merkel kancellár ugyanakkor már jelezte: a települések, illetve a közlekedési útvonalak helyreállítása néhány hónapnál biztosan hosszabb időbe telik majd.

Fotó: MTI/AP/Michael Probst