Az erőszak ördögi köre

Az EVT főtitkárának nyilatkozata

Ioan Sauca, az Egyházak Világtanácsának főtitkára nyilatkozatban fejezte ki együttérzését a gyászolókkal és szólította fel a szemben álló feleket arra, hogy hagyjanak fel az erőszakkal. A rakétatámadásokban az EVT partnerszervezeteként a térségben is tevékeny dán és norvég egyházak segélyszervezetének egyik munkatársa öt családtagját veszítette el.

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) súlyos aggodalommal és mély gyásszal követi az izraeli és palesztinai eseményeket az elszabaduló erőszak következtében életüket vesztett és megsebesült emberek egyre növekvő száma miatt. Nyomatékkel kérjük az összes felet, hogy sürgősen lépjenek vissza a még halálosabb és pusztítóbb katasztrófával fenyegető szakadék széléről.

Fájó szívvel gondolunk azokra a palesztin és izraeli emberekre, akik Gázában, Askelónban, Lod közelében és másutt már eddig is életüket vesztették. Osztozunk azoknak a családoknak és közösségeknek a gyászában, akik elvesztették szeretteiket. Azok közül, akikkel együtt gyászolunk, különösen is fájlaljuk és imádságban Isten elé hozzuk partnerszervezetünk, a Gázában tevékenykedő dán és norvég egyházi segélyszervezet (DanChurchAid és Norwegian Church Aid) munkatársát, aki öt fiatal családtagját vesztette el - fiát, lányát, unokáját és két unokaöccsét -, három másik fia pedig súlyosan megsérült és kritikus állapotban van.

Az irgalmas Isten indítsa mindazok szívét, akiknek ilyen erőszakos eszközök vannak a kezükben, hogy gondoljanak azokra emberre, akiknek az életét kioltja és megnyomorítja a fegyveres konfliktus, vagy szörnyű gyászt szenvednek el, ahogy gázai kollégánk, ha az erőszak folytatódik és fokozódik. A fegyvereket letéve dolgozzanak az igazságtalanságok és a kölcsönös ellentét felszámolásán, hogy megtörjék az erőszak ördögi körét, amitől a térség népei oly régóta szenvedtek.

Megvetjük és határozottan elutasítjuk az istentiszteleti helyeket sújtó erőszakot, az Al-Aksza-mecset és a lodi zsinagógák elleni támadásokat egyaránt. Imádkozunk azért, hogy a Jeruzsálemben és a régióban található szent helyeket ne szentségtelenítsék és gyalázzák tovább erőszakkal és jogsértésekkel, hanem azok a béke inspiráló központjaiként szolgálhassanak.

Az élet Istene, indítsd arra a Szentföld minden népét, hogy a te akaratod szerinti békére és igazságosságra törekedjenek, hogy ne ellenségként, hanem egymással megbékélve, testvérekként éljenek együtt.

Forrás:

www.oikoumene.org

A Református Egyházak Világközössége (REV) ugyancsak kiadott egy nyilatkozatot május 11-én, amelyben az igazságos békét sürgeti a térségben, egyben igazságot követel a palesztin népnek. „Azonnali hatállyal véget kell vetni a biztonsági erők jeruzsálemi akcióinak és helyre kell állítani a békét. Jeruzsálem státuszát szent városként és helyként valamennyi érintett vallás számára fent kell tartani, miközben a palesztin népnek igazságot kell szolgáltatni” - fogalmazott Christ Ferguson, a REV főtitkára, emlékeztetve az kiéleződő szembenállás egyik kiváltó okára, a palesztin családok kelet-jeruzsálemi kilakoltatására. „A REV a fegyveres konfliktus felfüggesztésére hívja a szembenálló feleket a határ mindkét oldalán, a status quo-hoz való azonnali visszatérést, valamint az emberi jogok és nemzetközi jog tiszteletben tartását sürgeti” – áll a szervezet nyilatkozatában.