Az EVT a hamis információk elleni küzdelemre szólította fel a vallási vezetőket

Miközben egyre szélesebb körben érhető el a koronavírus elleni védőoltás, az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, Ioan Sauca arra biztatja a vallási vezetőket, hogy vegyék ki részüket a bizalom építésében, harcoljanak a hamis információk ellen és aktívan támogassák a hazájukban elfogadott döntéseket.

20210222_IoanSauca-VaccineImage.jpg

„A vallási vezetők szerepe rendkívül fontos az egészségügyi hatóságokba és szolgáltatásokba, illetve a jóváhagyott védőoltásokba vetett társadalmi bizalom fenntartásában” – mondta Sauca.

Aggodalmát fejezte ki a megalapozatlan híresztelések és az összeesküvés-elméletek miatt, amelyek alááshatják az emberek bizalmát és veszélyeztetik a járványhelyzettel kezelésével kapcsolatos intézkedések hatékonyságát. Ezért arra szólította fel a vallási vezetőket, hogy segítsék abban közösségeiket és társadalmaikat, hogy az erkölcsileg megalapozott és elfogadott döntésekhez maguk is hozzájárulhassanak.

„Keresztyén közösségként feladatunk és erkölcsi kötelességünk, hogy nyilvánosan is szembeszálljunk az alaptalan híresztelésekkel és összeesküvéselméletekkel, és elősegítsük, hogy az embereket megismerhessék a tényeket. Bár erkölcsi és etikai aggályok a védőoltások elérhetőségével és terjesztésével kapcsolatban is felmerülnek, fel kell vállalnunk a felelősségünket és támogatnunk kell azt, ami orvosi, etikai és emberi jogi szempontból helyes” – emlékeztetett a főtitkár, aki maga már részesült a vakcinában a svájci oltási terv részeként.

Az Egyházak Világtanácsa folyamatosan bővülő internetes felületén napi imádságokat, bibliatanulmányokat, teológiai reflexiókat, szakértői ajánlásokat és állásfoglalásokat közöl a COVID-19 okozta globális egészségügyi és társadalmi krízis kapcsán. A forrásanyagok, dokumentumok és videók, az EVT honlapján érhetők el.

Forrás:

www.oikoumene.org