A békés tüntetők elleni erőszak súlyos bűn

Helyi egyházak is tiltakoznak Fehéroroszországban a választási csalás és a rezsim erőszakos fellépése ellen

A német Protestáns Sajtószolgálat (EPD) és a nemzetközi katolikus híroldalak egyaránt arról számolnak be, hogy keresztyén egyházak is tiltakoznak a tüntetőket sújtó erőszak és a diktatórikus hatalomgyakorlás miatt. A demonstrációban részt vevő hívek és papok egyaránt súlyos atrocitásokról számolnak be.

By Homoatrox - Own work, CC BY-SA 3.0, httpscommons.wikimedia.orgwindex.phpcurid=93086675.jpg

Tüntetők egy templomnál Fehéroroszországban

Fotó: Homoatrox / commons.wikimedia

A belarusz teológus és emberjogi aktivista, Natalia Vasilevitsch az EPD újságírójának, Irene Dänzer-Vanottinak adott interjújában arra szólította fel hazája egyházait, hogy álljanak ki az állami erőszak áldozatai mellett. „Az egyházak képviselőitől elsősorban azt várjuk, hogy az üldözöttek oldalára álljanak” – fogalmazott a Bonni Egyetemen dolgozó fehérorosz teológus.

Vasilevitsch ugyanakkor irreálisnak és megvalósíthatatlannak tartja a belarusz ortodox egyház javaslatát, amelyik a választási eredmények kiértékelését és az ország jövőjének ügyét egy kerekasztalra bízná. Nem lát ugyanis lehetőséget arra, hogy az autokratikusan kormányzó elnök, Aljakszandr Lukasenka, az amúgy nem egységes ellenzékkel valódi párbeszédet folytatna.

A belarusz lakosság túlnyomó többsége az ortodox egyház tagja, amelyik hagyományosan szoros kapcsolatot ápol az állammal. Ugyanakkor az egyházon belül rendkívül eltérő hangokat hallani manapság. Vannak püspökök, akik már a választás napján gratuláltak az elnök győzelméhez, mások ugyanakkor nyilvános Facebook-bejegyzésben határolódnak el ettől az állásponttól. Vasárnap az egyház imádságra hívja híveit azért, hogy az erőszak véget érjen az országban. A nyugati országrészben található Grodno városában az aktivisták tájékoztatása szerint ortodox papok látogatták meg az erőszak áldozatait. Vannak olyan papok is, akik transzparensekkel a kezükben vesznek részt a tüntetéseken, amelyen az áll, hogy „vessetek véget az erőszaknak”.

Az ellenzék számos megfigyelőt meglepő népszerűségének okát a teológus abban látja, ahogy a hatóságok a koronavírus-járványt kezelték. „Mivel a kormányzat hosszú ideig tagadta a járványt és nem hozott korlátozó intézkedéseket, az emberek maguk gondoskodtak a védekezésről, maszkokat vettek és hiteles információkat osztottak meg egymással”. Az öngondoskodás kényszere és sikere aztán a választási küzdelemben Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt támogatásában nyilvánult meg.

Az állami erőszak ellen a katolikus egyház is felemelte a hangját. Belarusz püspökök az elnyomás végét követelik és arról számolnak be, hogy a hatóságok az utcai tiltakozásokon részt vevő papokat és egyháztagokat is bántalmaztak és börtönbe vetettek.

„A békés tüntetők bántalmazása, akik csupán azért vonulnak az utcára, hogy az igazságra fény derüljön, a velük szemben alkalmazott kegyetlen bánásmód és embertelen fogvatartásuk súlyos bűn, ami azok lelkén szárad, akik jogsértő parancsokat adnak és erőszakot alkalmaznak” – fogalmazott Tadeusz Kondrusiewicz érsek, a püspökkari konferencia elnöke a hatóságoknak címzett üzenetében. Nyilvános felhívásban sürgette, hogy belarusz kormány kezdjen „konstruktív párbeszédet a társadalommal” és haladéktalanul engedje szabadon a békés tüntetéseken letartóztatott ártatlan állampolgárokat.

Üzenetében, amit országszerte valamennyi katolikus gyülekezetben felolvastak augusztus 16-án, a püspök így összegezte a helyzetet: „az aktív összecsapásokban vért ontottak, sokak váltak fizikailag és morálisan az események áldozatává, békés és ártatlan emberek valamennyi korosztályból”.