Együttműködés az üldözött keresztényekért

A magyarországi egyházak segítségét kéri munkájához az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság - közölte az emberi erőforrások minisztere a mai egyházi vezetőkkel folytatott megbeszélés után.

Balog Zoltán az egyeztetés után elmondta, hogy a nemzetközi fellépésekben, a Közel-Keleten élő keresztények segítésében kéri a helyettes államtitkárság az egyházak közreműködését. Emellett az üldözött keresztényeknek meghirdetett egyetemi ösztöndíjprogram megvalósításában is számítanak rájuk. Mint elhangzott a világon a keresztények a vallásuk miatt leginkább üldözött csoport, a vallási üldözések 70 százaléka érinti őket.

kép

Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke úgy fogalmazott, örülnek a helyettes államtitkárság felállításának, és annak is, hogy a kormány igényt tart az egyházak segítségére. A protestáns egyházaknak számos nemzetközi kapcsolatuk van Afrikában és Ázsiában.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek elmondta, a katolikus egyház régóta szoros kapcsolatban van olyan régiók egyházi vezetőivel, amelyek a leginkább ki vannak téve az üldözésnek, így már korábban is kialakultak az egyházi szolidaritásnak és segítségnyújtásnak különféle formái.

kép

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója közölte, a szervezet az észak-iraki Erbilben működtet állandó képviseletet, onnan koordinálja a munkáját. Abban szeretnék segíteni az ott élő keresztényeket, hogy kellő védelem mellett emberhez méltó életet élhessenek.

Forrás: MTI, fotó: Marjai János