Először választottak nőt a Svájci Református Egyház élére

Az online ülésező zsinat Rita Famos személyében megválasztotta Gottfried Locher utódját a Svájci Református Egyház (EKS) élére. Ezzel a mai napig javarészt független huszonhat kantonális egyházat tömörítő szövetség és annak egyházreformja során a közelmúltban létrejött zsinati közösség száz éves történetében először választottak női elnököt a svájci reformátusok.

50558048773_257f37a353_k.jpg

Rita Famos

Fotó: Nadja Rauscher/EKS-EERS

Rita Famos mellett a Svájci Református Egyház más kulcspozíciókban is számít a női vezetőkre. Evelyn Borer lett a zsinat elnöke, Claudia Haslebacher pedig az egyházvezetés új tagjaként szolgál az elkövetkező években. Ezzel a héttagú,, úgynevezett egyházi tanácsnak immár négy tagja nő, beleértve az elnököt és a két alelnök egyikét.

„Örülök, hogy elnökként, másokkal együtt modern, nyitott és az egyenjogúságot szem előtt tartó közösségként formálhatom az egyházat” – nyilatkozta Famos. Az egyházpolitikában jártas elnök Bern kantonban nőtt fel, de a zürichi kantonális egyház lelkészeként, 2013 óta a rendkívüli lelkigondozói szolgálat vezetőjeként szolgált. „Közösen formálni az egyházat” mottóval közzétett programja meggyőzte a 79 tagú zsinatot, amelynek 46 tagja szavazott rá kihívójával, Isabelle Greasslé teológiai professzorral, a genfi nemzetközi reformáció múzeum korábbi igazgatójával szemben.

Claudia Haslebacher metodista lelkésznőként, a zsinat korábbi elnökeként lett az egyházvezetés új tagja. „Köszönöm a zsinat bizalmát és örömmel készülök egyházvezetői megbízatásomra” – fogalmazott a tapasztalt lelkész.

A választásokra a korábbi elnök kényszerű lemondása miatt került sor az egyházban. Az új egyházvezetés megbízatása 2022 végén jár le.

Az EKS új elnökének az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Egyházak Világtanács (EVT) főtitkára is gratulált. Ioan Sauca nyilvános üdvözletében köszönetet mondott a svájci reformátusok eddigi támogatásáért, várakozással tekintve előre a folytatódó gyümölcsöző együttműködésre.

Forrás:

www.evref.ch