Európai keresztyének szolidaritása Libanonnal

Az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) főtitkára, Dr Jørgen Skov Sørensen a kontinens egyházai nevében imádságra hív a libanoni egyházakért, valamint szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a hosszú hónapok társadalmi, politikai és gazdasági krízisétől amúgy is sújtott libanoni keresztyén közösséget.

6f19e092-75d8-4300-a858-18557568942c.jpg

„Komoly aggodalommal és szomorúsággal követjük a bejrúti robbanásról szóló híreket. Istenhez imádkozunk vigasztalásért és gyógyulásért valamennyi érintett számára. Gondolatban és imádságban hordozzuk partnerszervezetünk, a Közel-Keleti Egyházak Tanácsának (MECC) valamennyi tagját és minden libanoni embertársunkat, akik a hirtelen jött csapással küzdenek” – fogalmazott a főtitkár, aki a CEC tagegyházai nevében szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a helyi keresztyéneket.

Mint ismeretes Kedden óriási robbanás rázta meg Libanon fővárosát. A robbanás a bejrúti kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár és vegyianyagraktár található. A legfrissebb jelentések szerint a robbanás következtében legalább 100 ember meghalt, és több mint 4000 ember megsérült, több ezer épület súlyosan megrongálódott. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították és jelenleg is tart a vizsgálat a robbanás okának feltárására.

A katasztrófában rengeteg épület sérült meg. Köztük számos templom és egyházi intézmény, a károk felmérése folyamatosan zajlik a helyi egyházak, köztük két református testvéregyházunk, a Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat (NESSL) és az Közel-keleti Örmény Református Egyházak Uniója (UAECNE) tájékoztatása szerint. A legtöbb protestáns lelkészt képző Közel-keleti Teológiai Szeminárium (NEST) elnöke olyan károkról számolt be az intézmény nyolc emeletes épületében, amelyet „még a 15 éves libanoni háború legrosszabb napjaiban” sem tapasztaltak. A nemzetközi egyházi közösség összefogásra szólította tagjait világszerte. A NESSL és UAECNE nyugati partnerei rendkívüli segítségnyújtásról egyeztetnek, amire az elhúzódó gazdasági és társadalmi válság sújtotta libanoni közösségnek már csak azért is sürgető szüksége van, mert ők jelentik a reménytelen helyzetben élő szíriai gyülekezeteik hátországát. A libanoni krízist súlyosbító katasztrófa így a szíriai keresztyén közösségre is hatással van.

A CEC főtitkára kiemelte, hogy „az európai egyházakat mély történelmi és ökumenikus kapcsolatok fűzik a Közel-Kelet egyházaihoz. Ezért is mély fájdalommal tölt el a veszteség és a szörnyű pusztítás. A helyi egyházakkal együtt imádkozunk a szétszakított családokért, a mentőcsapatokért és mindenkiért, akik a frontfonalban küzdenek a krízis leküzdésében” – tette hozzá Sorensen.

Az Európai Unió és a világ számos országa mellett Magyarország is felajánlotta segítségét: a Hungary Helps programon keresztül egymillió eurós humanitárius segítségnyújtással támogatjuk a szerdai bejrúti robbanás után az emberi életek megmentését, a kármentést és az újjáépítést

Kapcsolódó: