Fiatal segítőket keres az EVT

A jelentkezés új határideje június 30.

Meghosszabbította a jelentkezés határidejét az Egyházak Világtanácsa (EVT), amelyik fiatal segítők jelentkezését várja a 11. nagygyűlés lebonyolítására. A jelentős ökumenikus eseményre 2022-ben kerül sor Karlsruhe városában, Németországban. Az úgynevezett Steward program célja, hogy a többezer résztvevővel zajló ökumenikus világeseményt egy 160 fős dinamikus és sokszínű fiatal csapat segítse 2022. augusztus 21. és szeptember 10. között.

PhotoByAlbinHillert_20180615_AH1_0139.jpg

Fotó: Albin Hillert/WCC

Immár június 30-ig jelentkezhetnek 18 és 30 év közötti, angolul beszélő fiatal egyháztagok a soron következő nagygyűlés ifjúsági kísérő programjába – egyházuk ajánlásával és támogatásával.

A program része részvétel egy ökumenikus képzésen és a nagygyűlést megelőző Ökumenikus Ifjúsági Világtalálkozón, valamint aktív hozzájárulás a világ egyik legnagyobb rendszeres ökumenikus eseményének lebonyolításához. A küldő egyházuk támogatását élvező fiatal önkéntesek, vagyis a „stewardok” egy héttel az esemény előtt érkeznek Karlsruheba, hogy bővebb tájékoztatást kapjanak az ökumenikus mozgalomról és részt vehessenek a gyűlést megelőző ifjúsági alkalmakon.

A stewardok 18-30 év közötti fiatalok. Sokszínű közösségként hitükkel, tapasztalataikkal és meglátásaikkal járulnak hozzá az összetartozást, a világegyház közösségét és a testvéri kapcsolatokat elmélyítő ökumenikus programhoz, amelynek munkanyelve angol.

Joy Eva Bohol, az EVT ifjúsági részvételt előmozdító programjának vezetője megjegyezte, hogy „stewardként sokszor előfordul, hogy kényelmetlen helyzetbe kerülünk, elhagyjuk a komfotrzónánkat, de egyben megerősödik a hozzájárulásunk és részvételünk is a tágabb ökumenikus mozgalmakban. A szolgálat arra késztet, hogy átgondoljuk életünket.”

A „stewardok” kulcsfontosságú tulajdonsága a türelem és a készség, hogy különböző országból és kultúrából érkező emberekkel együtt tudjanak dolgozni.

Thomas Kang szép emlékeket idézett fel arról az EVT nagygyűléséről, amin „stewardként” szolgált: „Felnyílt a szemem, és megláttam, hogy milyen sokféle módon szolgálhatunk fiatal keresztyénként ebben a változó világban. Több száz olyan emberrel találkoztam, akik különböző háttérből érkezve keresztyén közösségként törekedtek együtt mérlegelni felelősségüket és közösen döntéseket hozni. Az egész program megerősítette a hitemet és az identitásomat. A fiatal önkéntes segítők programja meghatározó, életre szóló élmény.”

Az EVT olyan fiatalokat keres, akik hazatérve készek tapasztalataikat másokkal is megosztani, indíttatást éreznek magukban arra, hogy ökumenikus elkötelezettségre buzdítsanak másokat és készen állnak arra, hogy saját környezetükben is aktívan „műveljék az ökumenizmust.”

Jelentkezési határidő: 2021. június 30. Részletes útmutató és jelentkezési lap az EVT honlapján érhető el. A nagygyűlés témájáról ugyancsak a szervezet honlapján érhető el tájékoztatás. A jelentkezés során további információ, egyházi ajánlás és támogatás a Zsinati Hivatal külügyi irodáján igényelhető az oikumene@reformatus.hu címen Kiss Csenge külügyi referensnél.

Forrás

oikoumene.org