A Föld örömünnepe

Keresztyének világszerte a teremtés hónapját ünneplik

A keresztyének világszerte szeptember 1. és október 4. között ünneplik a teremtés hónapját. Az európai egyházak minden évben közösen emelik fel hangjukat, hogy megerősítsék a teremtett világért vállalt felelősségüket, imádságra és aktív részvételre hívják a kontinens keresztyén közösségeit. Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) az idei teremtés hónapja előtt is közös nyilatkozatot adott ki, amelyet a Christian Krieger református lelkipásztor, a CEC elnöke, és Angelo Bagnasco kardinális, a CCEE elnöke jegyeznek. Felhívásukban a hitük gazdagságának ünneplésére és közös otthonuk védelmére buzdítják a kontinens egyházait:

e1a9375f-2490-43ee-b211-c9e30484153c.jpg

Fotó: ceceurope.org

A teremtés hónapját életre hívó értékek a keresztyén hit gyökereire nyúlnak vissza. A teremtés Isten ajándéka az emberiség és minden élőlény számára. Ezért felelősségünk azt megőrizni jó és megbízható sáfárokként, Isten hűséges szolgáiként. „Az Úré a föld és ami betölti, a földkerekség és a rajta lakók.” (Zsolt 24,1)

Ferenc pápa „Áldott légy” - Laudato Si’ kezdetű enciklikájában hangsúlyozza, hogy „közös otthonunk megvédésének sürgető kihívása magában foglalja azt az igyekezetet is, hogy az egész emberi családot egyesítsük a fenntartható és átfogó fejlődés keresésében, mivel tudjuk, hogy a dolgokon lehet változtatni”. Egyúttal sürgető felhívást is tett közzé: „kezdjünk új párbeszédet arról, miként építsük bolygónk jövőjét. Olyan megbeszélésre van szükség, amely valamennyiünket egyesít, mert a környezettel kapcsolatos kihívás, melyet megélünk, és annak emberi gyökerei mindannyiunkat érdekelnek és érintenek.”

Hasonlóképpen korunk egyik neves protestáns teológusa, Jürgen Moltmann is rámutatott arra, hogy „ma a teológia igazi ellenfele a nihilizmus, ami abban ölt testet, ahogy a természettel bánunk”. Moltmann ezért arra hív, hogy „fedezzük fel Istent, aki Szentlelke által jelen van a teremtett világban”, hiszen ez a felismerés vezethet el oda, hogy „férfiak és nők megbékéljenek és békében éljenek a természettel”.

A teremtés napjának, illetve hónapjának ünneplésében meghatározó az ökumenikus távlat. Ezekben a napokban is hálásan emlékezünk meg a valahai I. Dimitrios ökumenikus pátriárkáról és 1989-ben megfogalmazott javaslatáról, hogy a keresztyének szeptember 1-jén közösen imádkozzanak a teremtett világért. A CEC és a CCEE az Európai Ökumenikus Nagygyűléseken azóta több alkalommal, így 1989-ben Bázelben, 1997-ben Grazban és 2007-ben Nagyszebenben is megerősítette elkötelezettségét a teremtés ünnepe, illetve annak ökumenikus szelleme mellett.

A kezdeményezés hivatalos honlapja

A teremtés hónapja egyre több egyház liturgiai naptárának kiemelt időszaka. A kezdeményezés honlapján katolikus, anglikán, református és evangélikus egyházvezetők felhívásai, helyi beszámolók és programok, imádságok és liturgiai javalatok is elérhetők. A program széles ökumenikus összefogásban, az Egyházak Világtanácsa, az Európai Egyházak Konferenciája, illetve az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat, valamint a Református Egyházak Világközössége, a Lutheránus Világszövetség, az Anglikán Közösség környezeti hálózata és a Globális Katolikus Klímamozgalom részvételével valósul meg. A hivatalos honlapon teológiai reflexiók, imádságok, lituriák, beszámolók, segédanyagok és videók is elérhetők.

Idén az új koronavírus-járvány nyilvánvalóvá tette a világszintű kölcsönös kapcsolatot és függőséget, amiben élünk. Minden korábbinál inkább tudatosult bennünk, hogy nem elszigetelten élünk egymástól és hogy mennyire törékeny az emberi egészség és jólét. A világjárvány hatása arra kényszerít minket, hogy komolyan vegyük, szükség van az éberségünkre és a fenntartható életfeltételekre a Földön. Ha tekintetbe vesszük a környezeti pusztítást és a klímaváltozás fenyegetését, akkor még nyilvánvalóbb ez a belátás.

Ezért arra hívunk minden egyházat, hogy a Földünnep címszava alatt meghirdetett teremtés hónapját együtt ünnepeljük. Az örömünnep bibliai gyökerű koncepciója (ld. 3Móz 25) arra utal, hogy léteznie kell a társadalmi, gazdasági és ökológiai valóság igazságos és fenntartható egyensúlynak. A nagy örömünnep bibliai látomása annak a szükséges voltára irányítja figyelmünket, hogy az élet rendszereiben helyre kell állítanunk az egyensúlyt, megerősítve az egyenlőség, igazságosság és fenntarthatóság elengedhetetlen voltát és emlékeztetve prófétai küldetésünkre közös otthonunk védelmében.

Valamennyi jó sáfárt, valamennyi európai keresztyént, gyülekezetet és egyházi közösséget, valamint minden jóakaratú embert arra hívunk tehát, hogy ünnepeljük együtt a teremtés hónapját ökumenikus szellemben, az imádság és a tettek egységében.

Forrás:

www.ceceurope.org

Az kezdeményezés aktuális kiadványa az Egyházak Világtanácsa holnapján is elérhető.