A görög reformátusok elítélik a török elnök provokációját

A Görög Református Egyház végrehajtó bizottsága rövid, de annál határozottabb nyilatkozatban ítéli el a török elnök „taktikáját” az egyik legfontosabb keresztyén műemlék épület, a Hagia Sophia mecsetté nyilvánítása kapcsán. Keresztyénüldözésre figyelmeztetnek.

_DSC2216.jpg.500x500_q85.width-800.jpg

Dimitris Boukis főtitkár Debrecenben, a reformáció jubileumi évének nyitóeseményén

A George Adam moderátor és Dinitris Boukis főtitkár által jegyzett nyilatkozatot a testvéregyházaihoz és partnerszervezeteihez juttatta el a közösség.

„Amíg Európa biztosítja a vallásszabadságot és a békés együttélés feltételeit, valamint a kulturális sokszínűséget ünnepli, addig Törökország semmibe veszi ezeket az alapvető értékeket. A Hagia Sophia mecsetté nyilvánítása csak egy azoknak az intézkedéseknek a sorában, amelyekkel Törökország a Földközi-tengeri térség dél-keleti részén feszültséget gerjeszt, ami beláthatatlan következményeivel fenyegeti a világbékét” – mutat rá testvéregyházunk vezetése.

A két egyházi vezető határozottan elítéli a török elnök politikai taktikáját, és azért imádkozik, hogy a provokatív döntést visszavonják és hogy a székesegyház továbbra is múzeumként működjék. A görög reformátusok szolidaritásukról biztosítják hazájuk ortodox egyházát, illetve valamennyi keresztyén közösséget Törökországban, „akiket hitük miatt üldöznek”.

„Mindannyiunk javát szem előtt tartva imádkozunk a török kormányért, valamint a békéért, amivel a feltámadott Krisztus ajándékozhatja meg a konfliktusokkal terhelt térségünket” – zárul a nyilatkozat.

Előzmény: