Hívő fiatalok határozott fellépést sürgetnek klímaügyben

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) is felkarolta a fiatalok vallásközi felhívását, amelyben egyházakat és vallási közösségeket, szervezeteket és vallási vezetőket arra kérnek, hogy fogjanak össze a klímaváltozás elleni küzdelemben, és hitük alapértékeit komolyan véve, határozottan lépjenek fel a környezeti igazságosságért.

PhotoByMarceloSchneider_190977.jpg

60 000 fiatal tüntetett New York városában a környezeti igazságosságért 2019-ben

Fotó: Marcelo Schneider

A környezeti igazságosságért való felelősségvállalásra ösztönző felhívást a világvallások globális ifjúsági szervezetei fogalmazták meg, a Keresztyén Diákok Világszövetsége, az Ökumenikus Ifjúsági Tanács európai tagozata és a Junge Buddhista Unió kezdeményezésére. A felhíváshoz az EVT mellett csatlakozott a Lutheránus Világszövetség és az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat (ECEN) is.

„Közös otthonunkat, a Földet sújtó elhúzódó és folyamatos környezeti rombolás ellentétes azokkal az értékekkel és tanításokkal, amiket mi, vallásos fiatalok magunkénak érzünk és fontosnak tartunk” – olvasható az állásfoglalásban. „Elismerjük, hogy vannak közöttünk szerencsésebb sorsú emberek, akiket kevésbé sújt a klíma vészhelyzet.”

Call-for-action-on-climate-justice-768x625.jpg

A fiatalok elkötelezik magukat az együttműködésre, valamint arra, hogy közösen találjanak megoldásokat és határozzanak meg stratégiákat a szén-dioxid kibocsátás, azaz a karbonlábnyom csökkentésére. „Aktívan közreműködünk abban, hogy a világ zöldebbé és igazságosabbá váljon, biztosítva a különböző emberek, országok és földrészek közötti egyenlőséget” – ígérik a fiatalok. „Döntő fontosságú, hogy ne csak egyénekként cselekedjünk, hanem a hatalomban lévőkön közösen is számon kérjük tetteiket.”

A felhívás aláírói arra is kötelezettséget vállalnak, hogy a béketeremtésre irányuló politikai erőfeszítésekben és döntéshozatalban biztosítani fogják a kisebbségek, a fiatalok és a nők aktív részvételét.

„Sürgetjük és felszólítjuk a vallási elöljárókat, hogy felelős vezetőkként mutassanak utat közösségeik számára, amely közelebb visz a virágzó és ökológiailag is igazságosabb világhoz. Nyomatékkal kérjük őket, hogy vegyék komolyan szent irataikat, vallásos tanításaikat és vessék latba a vallási nyelvezetet, hogy ezzel is példát mutassanak és annak követésére buzdítsák azokat a közösségeket, amelyeket szolgálnak.”

A nyilatkozat arra a felelősségükre is emlékezteti a vallási és egyházi vezetőket, hogy személyes példájukkal járjanak elől.

„Fel kell ismernünk, hogy a bolygónk nem csak a miénk, hanem azoké, akik utánunk jönnek” – emlékeztetnek a fiatalok az eljövendő generációk jogaira. „A generációk közötti szolidaritás a legkevesebb, amit elvárhatunk és aminek feltétlenül érvényt kell szereznünk.”

A keresztyén, muszlim, buddhista fiatalok felhívásának eredet teljes szövege írásban és videóüzenetben is elérhető.

Forrás:

www.oikoumene.org