Immunizációs világhétre készülve

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) csatlakozik az ENSZ Gyermekalapjának kezdeményezéséhez, amelyre idén április 24. és 30. között kerül sor. Az EVT a koronavírus elleni védőoltások népszerűsítésére összpontosító immunizációs világhét során a keresztyén közösség tíz befolyásos tagját kérte fel, hogy csatlakozzon az UNICEF oltás bajnokai nevű kezdeményezéséhez.

week immunization.jpg

Fotó: Marcelo Schneider/WCC

A COVID-19 elleni vakcinák gyors kifejlesztése és a tömeges oltási programok beindulása emberek millióinak ad reményt világszerte. A világjárvány során a közegészségügyi hatóságok szorosan együttműködtek nemkormányzati, vallási és egyházi szervezetekkel, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a védőoltásokról hiteles információk jussanak el a lakossághoz és az embereket ösztönözzék az oltás felvételére a szolidaritás szellemében.

Az idei immunizációs világhét alkalmával, az UNICEF és az EVT közötti sokéves partneri együttműködés gyümölcseként az ökumenikus közösség tíz „küldötte” is részt vesz abban a kampányban, amellyel az UNICEF háromszáz ismert személyiség támogatásával hívja fel az emberek figyelmét a védőoltás biztosította immunizáció kritikus fontosságára.

Az EVT főtitkára arra bátorítja a vallási közösségek vezetőit világszerte, hogy vessék latba tekintélyüket és befolyásukat az oltási programok népszerűsítésében. „Mindent meg kell tennünk, hogy megóvjuk az emberek életét a koronavírus járvánnyal és a halálos betegségekkel szemben. Kötelességünk, hogy a befolyásunkat latba vessük, a szószéken és egyházaink határain túl is. A vallási vezetőknek kulcsszerepe van abban, hogy erősítsék a vakcinába vetett közbizalmat, különösen a mostani kritikus helyzetben” – fogalmazott Ioan Sauca.

Az idei kampány, ami az UNICEF 2021-2025 közötti átfogó immunizációs stratégiájába illeszkedik, a „védőoltások közelebb hoznak egymáshoz” címet viseli. A program kiemelt célkitűzése, hogy a gyermekek világszerte hozzájussanak az alapvető védőoltásokhoz, illetve hogy az emberek világszerte megfelelő tájékoztatást kapjanak a koronavírus elleni oltóanyagokról.

A COVID járvány előtt közel 14 millió csecsemő nem részesült semmilyen védőoltásban, a szakemberek pedig attól tartanak, hogy ez a szám a járvány hatására csak tovább nőtt. A védőoltás a betegségek elkerülésnek bizonyítottan leghatékonyabb és legolcsóbb eszköze, amely évente 2-3 millió életet ment meg, hangsúlyozza az UNICEF kampánya.

Az EVT, az UNICEF és az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) mellett más vallási szervezetekkel összefogva a világhét során a közösségi médiában elhelyezett üzenetekkel, információs anyagokkal és személyes történetek megosztásával igyekszik tudatosítani világszerte a rutin védőoltások életmentő jelentőségét, hiteles tájékoztatást adni és felvenni a küzdelmet a hamis információkkal és téves elméletekkel.

„Az egész bolygóra kiterjedt közösség tagjaként olyan vidéki térségekben is jelen vagyunk világszerte, ahol az egyház gyakran központi szerepet tölt be a helyi közösség életében. Részesei vagyunk az emberek mindennapjainak, bizalmi kapcsolatban vagyunk velük, aminek köszönhetően az egészséggel és gyógyítással kapcsolatos üzeneteink utat találhatnak hozzájuk. Ez pedig egyik fontos területe a munkánknak” – mutatott rá az egyházak szerepére a főtitkár.

Az EVT hamarosan bejelenti az „oltakozás ökumenikus bajnokait”, az immunizációs világhét alkalmából pedig tagegyházait is arra hívja, hogy a védőoltásban részesült egyháztagok fényképeit #VaccinesWork címszó alatt osszák meg saját felületeiken.

Az UNICEF a több mint 190 országban dolgozik a gyermekek jogaiért, testi-lelki jóllétéért, és hosszú távú humanitárius és fejlesztési programokat nyújt a fejlődő országokban élő gyermekeknek. Azért küzd, hogy minden gyerek megkaphassa a túléléséhez és fejlődéséhez szükséges élelmiszert, tiszta ivóvizet, oltást, oktatást és védelmet. Célja, hogy minden gyermeknek olyan gyermekkora legyen, ahol kibontakozhatja képességeit és a benne rejlő tehetséget. A kormányokkal, helyi civil szervezetekkel együttműködve küzd a társadalmi kirekesztés ellen és a káros hagyományok átalakulásáért, és olyan hosszú távú programokat kínál, amelyek segítik a gyerekeket a túlélésben és fejlődésben. Az Egyházak Világtanácsa 2015 óta nagy hangsúlyt fektet a gyermekek jogainak védelmére, amiben az UNICEF stratégai partnere.

Forrás

www.oikoumene.org