Isten hangja Amerikában

Az amerikai katolikus püspöki konferencia nyilatkozata az elnökbeiktatás napjára

Ma iktatják be Washingtonban Joe Bident, aki John F. Kennedy után hatvan évvel az ország második katolikus elnökeként kezdi meg négyéves mandátumát. Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája (USCCB), az ortodox, anglikán, ókatolikus, protestáns és evangelikál egyházakhoz hasonlóan határozottan elítélte korábban a január 6-i erőszakot és a Capitoliumot, valamint az amerikai demokráciát ért támadást. A püspöki konferencia elnöke a beiktatást fenyegető belföldi terrorveszélyről szóló jelentések kapcsán is határozott állásfoglalást adott ki. Paul S. Coakley érsek nyilatkozatában a keresztyén tanítással ellentétes és a keresztyén szimbólumokkal visszaélő erőszakos cselekedetktől óvja a felkelőket, valamint békét és kiengesztelődést sürget az országban.

_LS26335.jpg

Paul S. Coakley érsek

Fotó: archokc.org

„Ahogy Ferenc Pápa, aki a kongresszus január 6-i ostroma után megrendülésének adott hangot, én magam is megdöbbentem az események láttán: erőszakos támadást indítottak egy békés politikai folyamat ellen a demokráciánk szívében, bombákat helyeztek el politikai pártok székházaiban, megöltek egy rendőrt és mások is életüket vesztették vagy megsebesültek a zavargásokban, rasszista szimbólumokat használtak nyilvánosan, politikusok kivégzésére szólítottak fel, akasztófát és hóhércsomót cipeltek magukkal. És voltak köztük, akik keresztény szimbólumokkal éltek vissza. Ezekért a tettekért felelősséggel tartoznak az elkövetők” – fogalmazott visszatekintve az érsek.

Az esetleges újabb erőszakhullám kapcsán ugyancsak egyértelmű üzenettel fordult a nyilvánossághoz, a keresztyénekhez és minden jóakaratú emberhez.

„Keresztényként mindenkinek, aki újabb erőszakos cselekményeket fontolgat, csak azt mondhatom, hogy félre vezetett titeket egy hang, ami nem Isten hangja. Pál apostol megbízható mércét hagyott ránk, hogy meg tudjuk ítélni, mi az, ami Istentől való: a Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.” (Gal 5,22-23)

Meeting RESIZE.jpg

„Vizsgáljátok meg szíveteket! Nézzétek vissza a január 6-i eseményekről készült felvételeket! Olvassátok el azokat az üzeneteket, amik a közösségi médiában a képek kapcsán megjelentek! Emlékezzetek a rasszista gyűlölet szimbólumaira, amiket a tömegben láthattatok! Ha támogatjátok mindezt, vagy további akciókat terveztek a hét folyamán, tegyétek fel magatoknak a kérdést: ez az, amit a Lélek gyümölcseként ajánlok fel másoknak? A bennem lévő indulatok a másik iránti szeretetet fejezik ki, akár azokét, akiket ellenségemnek tartok? Az öröm jelei? Békességet szülnek? A türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás nyilvánul meg bennük? A január 6-án megnyilvánult erőszak, és az arra buzdító hangok, köztük egyes politikai vezetők megnyilvánulásai, mindennek szöges ellentéte volt” – fogalmaz kendőzetlen őszinteséggel a katolikus egyházvezető.

„Pál apostol azt is felsorolja, ami ellentétes az Isten Lelkével, egyebek mellett az '… ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, pártoskodás …' (Gal. 5,20). Ne hallgassatok azokra, akik gyűlöletet, viszályt és megosztottságot szítanak közöttetek. Félrevezetnek és eltávolítanak titeket Istentől. Annak ellenére, hogy néha álnokságba csomagolják, vagy a látszólagos hamis félelem késztet rá, saját és mások érdekében, ne tévesszétek össze az üres ígéreteket azzal a szeretettel és békével, amit egyedül Isten adhat nekünk” – zárul a püspökkari konferencia evangéliumi józanságra intő nyilatkozata.

Forrás:

Az érsek nyilatkozatát az amerikai püspöki konferencia honlapján tette közzé