Keresztyén szolidaritás a belarusz politikai foglyokkal

Az emberi jogok nemzetközi napján, december 10-én indította útjára a Német Protestáns Egyház (EKD) a Kelet-Európa-tudományok Német Társaságával közös akcióját a fehéroroszországi tüntetések során ártatlanul letartóztatott és fogvatartott emberek szabadon bocsátásáért. A kampányhoz közismert személyiségek is nevüket adták.

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844 (1).jpeg

Fotó: Vatikan News

A százszoros szolidaritás névre keresztelt kampány keretében a német protestánsok, valamint a kelet-európai térség politikai és társadalmi változásait kutató egyesület a belarusz Vjasna emberi jogi szervezet felhívásához csatlakozott, követelve annak a több mint száz politikai fogolynak az azonnali szabadon bocsátását, akiket a belarusz karhatalom a békés tüntetések során jogtalanul tartóztatott le. A kezdeményezéshez egyházvezetők mellett közismert német személyiségek is csatlakoztak.

Az emberi jogi akció honlapján több tucat közéleti híresség csatlakozott a szolidaritás nagyköveteként a kezdeményezéshez, köztük Jürgen Habermas világszerte ismert filozófus, az irodalmi Nobel-díjas Herta Müller, Bodo Ramelow miniszterelnök, Carolin Emcke publicista, Jan és Aleida Assmann, a kultúratudomány jeles képviselői, és sokan mások. A honlapon a támogatók egyre bővülő körének személyes nyilatkozatai mellett annak az aktuálisan 159 embernek a neve és személyes története is megjelenik, akik politikai fogolyként ma is őrizetben vannak Fehéroroszországban.

2020. augusztus 9-én tartották a legutóbbi belarusz elnökválasztást. Az immár 26 éve uralmon lévő autoriter elnök, Alekszandr Lukasenko megakadályozta az ellenjelöltek indulását, akiket vagy mondvacsinált indokokkal tartóztattak le, vagy emigrációra kényszerítettek. A választásokon nemzetközi megfigyelők nem vehettek részt, és a helyi civilszervezetek delegáltjai is súlyos akadályokba ütköztek, sokakat ugyancsak letartóztattak. Szvetlana Tyihanovszkajának ennek ellenére sikerült bebörtönzött férje képviseletében indulni a választásokon és nagyszámú szavazatot begyűjtenie. A hivatalos választási eredmény, amely szerint Lukasenko a szavazatok 80%-át kapta meg, az időközben megjelent elemzések szerint nyilvánvalóan hamis és valótlan.

Az elcsalt választás ellen tiltakozó spontán békés tüntetéseket a rezsim bevetési egységei erőszakkal igyekeztek szétverni. Az elmúlt hónapokban több százezer ember vonult az utcára országszerte, hogy az erőszak ellen tiltakozzon, valamint szabad és tisztességes választások kiírását követelje. A rendfenntartó erők az augusztus óta tartó tüntetések során több mint 20 000 embert vettek átmenetileg őrizetbe, 4000 ember bántalmaztak. A tüntetők közül egyeseket a biztonsági erők megöltek, mások a letartóztatás során vesztették életüket. Legalább 450 esetben indult büntetőeljárás, több mint száz ember tartanak fogva, akár hónapok óta. A bebörtönzött tüntetőket politikai fogolyként tartják nyilván a szolidaritási kampány szervezői.

„Súlyos aggodalommal szemléljük a politikai foglyok egyre növekvő számát, és azt, hogy az ország szabadságáért indult mozgalom újabb és újabb tagját veszik őrizetbe. Mindeközben a belarusz helyzet mindinkább a nyilvános figyelem hátterébe szorul, ami fatális következményekkel jár, hiszen éppen most van nagy szükség a szolidaritásra. Nem történhet rosszabb a bebörtönzött ártatlan emberekkel, minthogy megfeledkeznek róluk. Ezért nagyon örülök annak, hogy e kampánnyal világos jelét adjuk a szolidaritásunknak Fehéroroszországgal. Az akció a reménység üzenete, ami erőt ad a belarusz embereknek, hogy jogos követeléseik mellett kitartsanak. Ezért a jelképes akció fontos fejlemény” – nyilatkozta Petra Bosse-Huber református lelkésznő, az EKD alelnöke és külügyi kapcsolatokért felelős püspöke.

A fehérorosz emberi jogi központ, a Vjasna „a politikai fogvatartottak azonnali szabadon bocsátását követeli, valamint azt, hogy a hatóságok vessenek véget az elnyomásnak és az ártatlan emberek megkínzásáért és a politikai gyilkosságokért felelős emberek kerüljenek bíróság elé. Az államnak véget kell vetnie az erőszaknak. A nemzetközi szolidaritás a politikai foglyokkal rendkívül fontos; a fogvatartottaknak éppúgy, mint az egész belorusz társadalomnak” – fogalmazott Ales Bjaljazki, a szervezet elnöke és a 2020-as alternatív béke Nobel-díj birtokosa.

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844.jpeg

Svetlana Tikhanovskaya beszédet mond a berlini dómban

Fotó: Vatikan News

A német protestánsok kampányának részeként december 13-án ökumenikus békeimát tartottak a berlini dómban Bosse-Huber püspök és Heiner Koch érsek, a német püspökkari konferencia képviselője vezetésével. Az istentiszteleten vendégként részt vett Joachim Gauck korábbi szövetségi elnök és Svetlana Tikhanovskaya, valamint videóüzenetben szólalt fel a béke Nobel-díjas Lech Walesa korábbi lengyel elnök.

Forrás: www.ekd.de

100-szoros szolidaritás

Fehéroroszországban a 2020-as elcsalt parlamenti választások miatt augusztus óta rendszeresek az utcai tüntetések. A rezsim több mint száz politikailag motivált büntetőeljárást indított ártatlan tüntetők ellen. A szolidaritás prominens nagykövetei több mint száz politikai fogoly szabadon engedését követelik jelenlegi akciójukkal.