Keresztyének imára hívnak a békéért Ukrajnában

Keresztyén szervezetek, köztük a Református Egyházak Világközössége állt ki a béke mellett, és ökumenikus imádságra hív mindenkit, március 2-ára. Jørgen Skov Sørensen, az Európai Egyházak Konferenciája főtitkára elmondta, a rettegő emberekkel szolidaritást vállalnak, a világi vezetőkért pedig imádkoznak: a békét szem előtt tartva hozzák meg döntéseiket.

ad032fc3-10ca-cd2c-80a1-c43d8d671b95.jpg

Fotó: Sunguk Kim/Unsplash

„Legyen béke” – hangsúlyozza négy keresztyén szervezet, utalva az orosz–ukrán konfliktusra és a február 24-én éjjel kezdődő orosz támadásra, kérve a helyzet megszüntetését.

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC), a Lutheránus Világszövetség (LVSZ), a Református Egyházak Világközössége (REV) és a Metodista Világtanács (WMC) ugyanakkor imádságra szólít fel Ukrajna és a régió népeinek békéjéért.

A négy világszervezet imádságra hívja a világ keresztyéneit a békéért március 2-án, hamvazószerdán 17 órára. Az istentiszteletre Ukrajnából és szerte a világból kapcsolódnak be a hívők, akik közösen imádkoznak a békéért és a folyamatban lévő konfliktus befejezéséért.

„Itt az ideje, hogy az egyházak Európában és világszerte határozott szövetségben fejezzék ki szolidaritásukat azokkal az emberekkel, akik az ukrajnai háború súlyos következményeitől rettegnek. Eljött a pillanat, hogy imádságra gyűljünk össze azokért az emberekért, akiknek hatalmukban áll olyan döntéseket hozni, amelyek életeket menthetnek és lehetővé teszik a békét”

– mondta Jørgen Skov Sørensen, az Európai Egyházak Konferenciája főtitkára.

„Jézus arra hív minket, hogy a remény hírnökei legyünk, akik a békéért dolgoznak. Keresztény egyházakként ezért a konfliktus azonnali megoldására szólítunk fel, hogy az ukrán emberek életét, emberi jogait és méltóságát megőrizhessük” – mondta Anne Burghardt, az a Lutheránus Világszövetség főtitkára.

„A Szentírás arra bátorít minket, hogy forduljunk el a gonosztól és cselekedjünk jót, keressük és kövessük a békességet (1Péter 3,11)” – fogalmaztak a Református Egyházak Világközösségének társ-főtitkárai, Hanns Lessing, Philip Peacock és Phil Tanis.

„Az Ukrajnában történtek ellenére továbbra is hiszek abban, hogy a nemzetközi közösség képes pozitív változást elérni, összefogásban a békéért a térségben” – mondta a Metodista Világtanács főtitkára, Ivan Abrahams.

A négy keresztény szervezet az ukrán népért és a régióért való imádságra való felhívásában megjegyzi, hogy a katonai támadás fenyegetést jelent az ukrán emberek életére, és a békére Európában és azon túl. „A válság rendkívül sürgető, és kikényszeríti a globális keresztény közösség figyelmét és szolidaritását.”

A hamvazószerdára meghirdetett ökumenikus békeimára itt lehet regisztrálni.