Köszönet a líbiai és szíriai egyházak tanúságtételéért

Egy háromnapos libanoni lelkészi látogatás során Setri Nyomi, a Református Egyházak Világközösségének főtitkára első kézből értesült azokról a kihívásokról, amivel a libanoni és szíriai keresztényeknek napjainkban szembe kell nézniük.

„Hálát adok az egyházak tanúságtételéért Libanonban és Szíriában – mondja Nyomi. „Nyilvánvaló, hogy mindezen kihívások közepette melyekkel egyházunknak szembe kell néznie ebben a két országban, tagegyházaink önfeláldozóan próbálnak változtatni a helyzeten.

A szíriai konfliktus meggyorsította a keresztyén emigrációt, lecsökkentve ezzel a hazájukban élő keresztyének számát. Több ezer ezek közül a keresztények közül szíriai menekült. A líbiai egyházak gondoskodnak róluk, még ha páran tovább is szeretnének menni nyugat felé. „Nem elég a menekültek közvetlen igényeit kielégíteni" – mondja Najla Kassab Abou Sawan a Református Egyházak Világtanácsának végrehajtó bizottságának libanoni tagja. Mindent meg kell tennünk, hogy megállítsuk a szenvedés és az erőszak körforgását.

A bejrúti Rabieth evangélikus templomban tartott prédikációjában egyetértését fejezte ki Nyomi is, egyúttal arra kérte a keresztyéneket, hogy bízzanak Isten átalakító erejében. „Isten folyamatosan gyógyítja világunkat ma is" - mondja. Ennek ellenére mennünk kell és megmutatni, hogy ott vagyunk, ha segítségre van szükség. Ezzel fejezzük ki, hogy részt veszünk Isten alakító, gyógyító munkájában.

A gondoskodáson kívül a libanoni egyházak élelmet és orvosi segélyt is biztosítanak a menekülteknek Szíriában, ha lehetőségeik engedik. Ezt egyrészt saját forrásból, másrészt külföldi partneregyházaktól érkező források segítségével tudják megvalósítani. Nagyon megérintett a sok keresztény hűsége és bátorsága, mondta Nyomi. Például hallottam olyan lelkészekről, akik elhagyhatták volna Szíriát, de mégis úgy döntöttek, hogy maradnak, és együtt szenvednek az emberekkel.

Nyomi találkozott a Református Egyházak Világközösségének több vezetőjével is valamint részt vett egy lelkészeknek és hitveseiknek tartott találkozón melyet a tagegyházak legfelsőbb tanácsa hívott össze. Ezen kívül ellátogatott egy menekülttáborba is a Bekaa-völgyben. Figyelemre méltó, ahogyan a libanoni egyházak a szíriai helyzet kapcsán felmerülő szükségleteknek elköteleződnek, de egyúttal ugyanez elmondható a gyülekezeteknek a szolgálatban való elköteleződéséről és sok más olyan egyházi cselekedetről, amelyekkel az már évek óta foglalkoznak, állítja Nyomi.

Ahogy köszönetet mondunk, az egyház ilyen nehéz körülmények között tanúsított hatékony munkájáért, meg kell erősíteni a velük való közös utunkat, mondja Nyomi. „Fontos, hogy az egész közösség imádkozzon testvérinkért, akik ezen a területen laknak és, hogy részt vegyen, azokban a gyakorlati intézkedésekben melyek helyzet megváltoztatására irányulnak".

A Református Egyházak Világközösségének szíriai és libanoni tagjai a Szíriai és Libanoni Nemzeti Evangéliumi Zsinat, a Közel-keleti Örmény Evangéliumi Egyházak Uniója, valamint a Libanoni Nemzeti Evangéliumi Unió. A Református Egyházak Világközössége több mint 80 millió keresztyént képvisel több mint 105 országban. A REV tagegyházai elkötelezettek az ökumenikus párbeszéd iránt, segítik az egyházak egységének megteremtését, és a klíma, a gazdaság, a nemek igazságosság és az egyházi szolgálatot támogató teológiai tanulmányok készítését és az egész világot átfogó kezdeményezéseket.

Külügyi Iroda
Fordította: Major Stefánia
Forrás: WCRC.ch