Közösségben a lengyel reformátusokkal

Válságok idején a megrendíthetetlen, örök fundamentumokra kell építenihangsúlyozta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház püspöke. A Zsinat lelkészi elnöke a lengyelországi Łódźban vett részt a Lengyel Református Egyház új püspöke, Semko Koroza beiktatásán.

Balog Zoltán megtiszteltetésnek nevezte, hogy a leköszönő lengyel püspök mellett ő szentelhette fel az új egyházi méltóságot. – A magyar egyháztörténetben erre korábban még nem volt példa. Semko Koroza ezzel akarta kifejezni, hogy milyen fontosnak tartja a keresztyénségen alapuló lengyel–magyar barátságot és összetartozást – mondta. Hozzátette: a keresztyénség olyan fundamentum, amely nincs kitéve a politikával természetes módon velejáró, háborús helyzetben felerősödő változásoknak. – A kis egyházak nagy lehetősége, hogy miután senkinek nem jelentenek igazán konkurenciát, alkalmasak arra, hogy összehozzák a nagyokat – emelte ki a magyar egyházi vezető a néhány ezer tagot számláló Lengyel Református Egyházról. Ez történt az új püspök beiktatásán Lódzban, ahova két lengyel katolikus főpap mellett öt országból érkeztek evangélikus és református egyházi vezetők.

Balog Zoltán Lengyelországban 2. - MTI.jpg

Püspöki beiktatás

Fotó: Sógor Csaba

A Kazimierz Nycz bíborossal folytatott megbeszélésen a lengyel–magyar kapcsolatokat értékelve mindketten úgy látták, hogy amikor egy „felépítmény töredezik”, az olyan megrendíthetetlen közös fundamentumokhoz kell visszatérni, amilyen a keresztyénség. Az egyházi vezetők egyetértettek abban is, hogy a keresztyénség válaszút előtt áll. A kérdés, hogyan tudja úgy megőrizni hitének igazságait „erkölcsi és hitbeli szempontból”, hogy azok ne riasszák el az embereket, hanem vonzerőt gyakoroljon rájuk.

Balog Zoltán Lengyelországban - MTI.jpg

Fotó: Sógor Csaba

– A mi feladatunk a közép-európai keresztyén tanúságtétel, annak megmutatása, mivel tud hozzájárulni a keresztyénség országaink jövőjéhez, az emberek lelkének ápolásához nehéz időkben, és hogy ebben hogyan tudunk egymásnak segíteni – mondta el Balog Zoltán. Meglátása szerint a lengyel–magyar egyházi együttműködést segíti, hogy mindkét ország még mindig a kommunizmus utáni időszakban él és az ebből fakadó kihívásokkal néz szembe, másrészt hogy tudják, a nehézségekre elsősorban „lelki választ kell adni”.

A református püspök jelezte: tervezik kölcsönös lelkészösztöndíjak odaítélését, és meghívta Semko Korozát a Magyar Református Egyház közös zsinatának jövő évi budapesti ülésére előadást tartani arról, mit jelent kisebbségként, ugyanakkor közép-európaiként keresztyén alapokra építve létezni a társadalomban. A találkozón megállapodtak abban is, hogy a jövőben szorosabbra fűzik a lengyel és a magyar református egyház kapcsolatait.

Balog Zoltán Lengyelországban 3. - MTI.jpg

Fotó: Sógor Csaba

Balog Zoltán lengyelországi látogatása során Varsóban megkoszorúzta idősebb Antall József és Henryk Slawik lengyel diplomata emlékművét. A menekültügyi kormánybiztosként dolgozó magyar politikus és a lengyel diplomata a második világháború idején együttműködve harmincezer lengyel, köztük ötezer lengyel zsidó embert menekített Magyarországra. Hozzátette: a koszorúzással jelezni akarta, hogy ezek azok az értékek, amelyek összekötik a két népet, mint ahogy maradandó érték mindkét ország helytállása az ukrán menekültekről való gondoskodásban is.

A Lengyelországi Református Egyháznak körülbelül 3500 tagja és egy püspöke van. A lengyel reformátusok többsége az ország középső területein, a Łódź és Varsó központú vajdaságok kisvárosaiban él.