Lemondott Gottfried Locher

A Svájci Református Egyház elnöke május 27-én távozott tisztségéből

Dr. Gottfried Locher kilenc év elnöki szolgálat után, május 27-én nyújtotta be lemondását a Svájci Református Egyház zsinati elnökének.

5761505923_50039d217e_k.jpg

Fotó: SEK/Hannes Thalmann

Locher 2011 óta állt a Svájci Református Egyházak Szövetsége élén. Elnöksége idején számos jelentős változásra került sor az egyház életében. Ezek közül is kiemelkedik az új országos egyházalkotmány elfogadása, amely alapköve annak a történelmi átalakulásnak, amelynek során a kantonális egyházak korábbi szövetségéből létrejött az egységes Svájci Református Egyház. Az Egyház helyzete és szerepe mind a szövetségi kormánnyal és hatóságokkal, mint pedig az ökumenikus és vallásközi párbeszédben sokat erősödött vezetése alatt. Locher mindeközben, egyebek mellett az Európai Protestáns Egyházak Közösségének elnökeként, a nemzetközi egyházi életben is meghatározó szerepet töltött be.

Locher lemondásának hátterében, a svájci egyház tájékoztatása szerint, a júniusi zsinati ülésre április 13-án az évek óta tartó egyházalkotmányi átalakulás kapcsán benyújtott egyik előterjesztés, illetve az emiatt előállt konfliktus és az elnöki cselekvőképesség korlátozása állt.

A Svájci Református Egyház tanácsa tiszteletben tartja a leköszönő elnök döntését és köszönetét fejezte ki Locher szolgálatáért. Utódja megválasztásáig a két alelnök, Esther Gaillard és Daniel Reuter közösen látja el az ügyvezető elnöki feladatokat. Az egyház működése, a közlemény szerint, zavartalanul biztosított.