Német egyházak a vakcinák igazságos elosztását sürgetik

Heinrich Bedford-Strohm, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) elnöke a koronavírus elleni oltóanyag igazságos elosztását követeli. A bajor püspök arra figyelmeztet, hogy humanitárius katasztrófával fenyeget, ha a szegény országok nem jutnak megfelelő mennyiségű vakcinához.

20180125_epd_mck_bedford-strohm_2835_rdax_1890x1064.jpg

Heinrich Bedford-Strohm

Fotó: ekd.de

„A déli félteke szegény országai egyszerűen nem jutnak oltóanyaghoz” – emlékeztet a püspök a Handelsblatt nevű újság hasábjain megjelent cikkében. Ha igaz az a hír, miszerint a világ lakosságának kétharmada akár három évet is kénytelen várni az oltásra, mert a fejlett országok az elérhető oltóanyagok nyolcvan százalékát lekötötték, akkor „borítékolható a humanitárius katasztrófa”.

A német kormány által vakcinaügyben február 1-én összehívott csúcstalálkozó, valamint a Németországban és Európában rendelkezésre álló oltóanyagokról folytatott vita aggodalomra ad okot, és azt vetíti előre, hogy a globális Dél országai akár 2023-ig nem számíthatnak az átoltottság biztosította védelemre.

Bedford-Strohm szerint minden politikai és pénzügyi erőforrást mozgósítani kell a gazdaságilag fejletlenebb országok megsegítésére, a hatékony és globális oltási stratégia kialakítására. Az érintett országokban a COVAX eszköz ellenére nincs kilátásban a segítség, amelynek célja, hogy a Covid–19 elleni oltóanyagokhoz méltányosan, megfizethető áron hozzáférhessen világszerte bárki, akinek szüksége van azokra. Idejekorán fel kell hívni a figyelmet a gazdagabb országok felelősségére. „Egy afrikai emberélet pont olyan értékes, mint egy európai vagy amerikai” – hangsúlyozza a püspök.

Az EKD elnöke egyben arra kéri az embereket, hogy oltassák be magukat, mondván, hogy a vakcinációra való készség a szolidaritás jele. „Bár a szervezetünkbe való beavatkozás személyes döntést feltételez, az oltás felvétele végeredményben a felebaráti szeretet kifejeződése.” A védőoltás elutasítása növeli annak kockázatát, hogy a vírus ismét széles körben elterjed és emberéleteket veszélyeztet.

Forrás:

www.ekd.de

Korábban a katolikus püspökkari különmegbízott, Karl Jösten, és protestáns kollégája, az EKD német kormány és az Európai Unió mellé rendelt képviselője, Martin Dutzmann is felhívta a figyelmet a koronavírus elleni védőoltás igazságos elosztására, ami „elsősorban humanitárius, de járványügyi és gazdasági szempontból is elengedhetetlen”. Az egyházi képviselők többek között a gyártókapacitás növelését, a szükséges technológiák és szabadalmak megosztását és a vakcina előállításának déli országokra való kiterjesztését sürgették.

Az egyházvezetők felszólalásukat arra alapozták, hogy az ismert adatok szerint a világ lakosságának 15 százalékát képviselő fejlett ipari országok a rendelkezésre álló oltóanyagok több mint a felét kötötték le, és január végéig 39 millió állampolgár fel is vette az első oltást. Afrikában ez idő alatt csupán 25 ember jutott vakcinához.