A német EU-elnökséggel egyeztettek az európai egyházak

Az Európai Unió (EU) Tanácsa soros német elnökségének prioritásairól egyeztetett az Európai Egyházak Konferenciáját (CEC) és az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságát (COMECE) képviselő küldöttség július 7-én Brüsszelben, ahol Michael Clauss nagykövettel, Németország állandó uniós képviseletének vezetőjével is tanácskozott az ökumenikus delegáció.

943f6f70-770c-4363-b4c5-f917666e1a81.jpg

Manual Enrique Barrios Prieto atya, a COMECE főtitkára, Lena Kumlin, a CEC finn evangélikus egyház által támogatott Európai Uniós tanácsadója, Friederika Ladenburger, a COMECE etikai, kutatási és egészségügyi részlegének jogtanácsosa és Katrin Hatzinger, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) brüsszeli uniós irodájának igazgatója.

Fotó: ceceurope.org

A küldöttség a július 1-én kezdődött féléves soros elnökségi ciklus legfontosabb feladatának az „európai projekt” és a közös európai értékek iránti elkötelezettség megújítását és megerősítését tartja, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy Európa igazságosabb, méltányosabb és fenntarthatóbb legyen.

A tanácskozás alkalmával a CEC és COMECE ismertette azt az egyházak tematikus reflexióit, elképzeléseit és konkrét politikai javaslatait összegző, „Közösen Európa helyreállításáért” címet viselő közös anyagot, amely az európai keresztyén közösség hozzájárulása a német elnökség programjához, a koronavírus-járvány közepette.

Az esemény jó alkalom volt arra, hogy az egyházi képviselők hangsúlyozzák „az Európai Unió, a tagállamok, az egyházak és vallási közösségek, valamint a civil szervezetek összefogásának és együttműködésének fontosságát azért, hogy Európát ne csak erősebbé, de innovatívabbá, igazságosabbá és fenntarthatóbbá tegyük közösen.”

„Egyházakként elkötelezettek vagyunk abban, hogy a béke és vendégszeretet jegyében építsünk hidakat a kontinensen és támogassuk a közjó átfogó vízióját a kontinensen, és előmozdítsuk az emberséges, szociális és fenntartható Európa megvalósulását, amelyik békében él magával és szomszédaival és ahol az emberi jogok és a szolidaritás érvényesülnek.” – fogalmaz az EU egyházainak közös nyilatkozata.

A találkozó egy első, előkészítő lépése volt a CEC és a COMECE együttműködésének az új elnökséggel, ami az október 27-én Berlinben tervezett magas rangú találkozóban éri el csúcspontját, ahol Michael Roth, a szövetségi kormány külügyminisztériumának EU-s ügyekért felelős minisztere fogadja majd az egyházi szervezetek küldöttségét.

A brüsszeli tanácskozáson részt vevő delegáció tagja volt Manual Enrique Barrios Prieto atya, a COMECE főtitkára, Lena Kumlin, a CEC finn evangélikus egyház által támogatott Európai Uniós tanácsadója, Friederika Ladenburger, a COMECE etikai, kutatási és egészségügyi részlegének jogtanácsosa és Katrin Hatzinger, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) brüsszeli uniós irodájának igazgatója.

Az egyházi szervezetek és az EU elnökségek közötti rendszeres találkozás hosszú hagyományra tekint vissza. A tárgyalások keretét a Lisszaboni Szerződés 17. cikkelye adja, melyben az EU az egyházakkal való nyílt, átlátható és rendszeres tanácskozás mellett kötelezte el magát.