A rasszizmus evangéliumellenes

A REV is felemelte hangját az amerikai helyzet kapcsán

Számos amerikai, valamint nemzetközi egyház és egyházi szervezettel együtt a Református Egyházak Világközössége is elítéli a rendőri brutalitást és a probléma gyökerét, a rasszizmus minden formáját. A REV nyilatkozatában böjtre és imádságra hívja a világ reformátusságát június 8-án a rasszizmus elleni és az igazságosság melletti kiállás jegyében, a globális keresztyén tiltakozási hullám részeként.

980x520-AntiRacismProtest.jpg

Fotó: wcrc

„Mondom nektek, ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak kiáltani.” Lukács 19,40

A Református Egyházak Világközössége gyászának, felindulásának és szolidaritásának ad hangot George Floyd és megannyi fekete ember meggyilkolása miatt, akik a rendőri túlkapás áldozataivá váltak az Egyesült Államokban.

Határozottan elítéljük a rendőri brutalitás ezen megnyilvánulását és felszólítjuk az illetékes hatóságokat minden szinten, hogy cselekedjenek gyorsan, az elkövetők kerüljenek igazságszolgáltatás elé, régóta fennálló kiváltó okokat pedig kezeljék hatékonyan.

Szolidaritásra hívunk fel a feketéket sújtó hátrányos megkülönböztetéssel szemben, tudva, hogy a rasszizmus valamennyi formáját, nemi, etnikai és kulturális megnyilvánulását le kell győznünk. A rasszizmus követelte már nők, férfiak, transzneműek, sőt, gyermekek életét is.

Döbbenettel szemléljük a folytatólagos és rendszerszintű rasszizmust, amelyik megalapozza és alátámasztja a brutális erőszakot, amelyet a fekete közösségek kénytelenek elszenvedni, és sürgetjük a rasszizmus struktúráinak lebontását, valamint a fehér emberek előjogainak megszüntetését.

Ahogy egyik amerikai tagegyházunk, az ECO (evangéliumi presbiteriánusok szövetsége) fogalmazott, „egyszerűen szólva a rasszizmus hamis tanítás. Összeegyeztethetetlen Jézus Krisztus evangéliumával, és az egyháznak mindent meg kell tennie ellene”.

Arra kérjük tagegyházainkat az Egyesült Államokban és szerte a világban, hogy kötelezzék el magukat a rasszizmus igazságtalansága elleni küzdelemben, és egyben legyenek készek elismerni a bűnrészességüket a rasszizmus és a rasszista teológiák fenntartásában, megvallani és megbánni azt és bűnbocsánatért könyörögni; így munkálkodni a megbékélés és jóvátétel érdekében. Hangot adunk a fekete közösség segélykiáltásának és arra hívunk mindenkit, hogy emeljük fel szavunkat értük, hallassuk panaszukat és fogjunk össze az ellenállásban.

„Amerika egy sebzett társadalom, amelyik még mindig attól szenved, hogy önmagán ejtett sebet négyszáz évvel ezelőtt, a rabszolgaság intézményével, amit azóta sem gyógyított be. Ez egy olyan ügy, amelyik alapjaiban határozza meg Amerikát. Tisztába kell tennünk a fekete/fehér, rabszolga/szabad megkülönböztetés hagyatékát és napjaink gondolkodására tett hatását, mert enélkül senki sem lesz szabad lehetne ebben a nemzetben” – fogalmaz az Észak-Amerikai Keresztyén Református Egyház (CRCNA) pasztorális levelében.

A Református Világszövetség (a REV elődszervezete) Ottawa-i nagygyűlésének zárónyilatkozatában a Belhari Hitvallás szavaival kijelentette:

„a rasszizmus bűn, és a rasszizmus teológiai alátámasztása tévtanítás”.

Töretlenül kitartunk mind a hitvallás, mind a nyilatkozat üzenete mellett ma is, és minden tagegyházunkat, ahogy az ökumenikus közösséget világszerte arra hívjuk, hogy határozottan és prófétai módon szólaljanak fel a rasszizmus bűne ellen. A Krisztus Egyesült Egyházával (UCC) együtt megerősítjük, hogy „arra hívattunk, hogy a fehér felsőbbrendűséget gyökerestül szüntessük meg minden formájában”.

Az Amerikai Presbiteriánus Egyházzal (PCUSA) megvalljuk ’fekete’ voltunkat, megerősítve, hogy „Isten szereti a ’feketeséget’. Túl sokáig túl sokan tagadták ezt az alapvető igazságot. Hitbeli döntésünkből, hogy a szeretettel és nem a gyűlölettel akarunk azonosulni, óhatatlanul következik a rasszizmus elutasítása és annak pozitív felvállalása, hogy Isten örömét leli a feketék életében.”

munshots-_vAC0je-hKo-unsplash.jpg

Felismertük, hogy a rasszizmus annak a mások feletti uralkodáson alapuló globális rendnek a része, amelyik szorosan összekapcsolódik és szerves része az igazságtalan gazdasági rendszernek, a környezeti erőszaknak és a patriarchális struktúráknak. Az Accrai hitvallásban már kinyilvánítottuk, hogy „elutasítunk minden olyan teológiát, amely szerint Isten csak a gazdagokat segíti, a szegénység pedig a szegények hibája. Elutasítjuk az igazság minden olyan formáját, amely tönkreteszi a helyes emberi kapcsolatokat – nem, faj, osztály, fogyatékosság vagy kaszt alapján. Elvetünk minden olyan teológiát, ami azt hirdeti, hogy a természetet az emberi érdekek irányíthatják.”

Most megerősítjük, hogy az a rendszer egy olyan helyzetet teremtett, amit megalapozottan illethetünk a globális Apartheid jelzővel, ahol a kevesek hatalmát igyekeznek megszilárdítani a többség, különösen is a rasszista kirekesztéssel szembesülő közösségek kárára.

Az Evangéliumi Presbiteriánus Egyházzal együtt megerősítjük elhívásunkat arra, hogy „felemeljük szavunkat az igazságosság és egyenlőség mellett, és felszólaljunk a rasszizmus, igazságtalanság, egyenlőtlenség és hátrányos megkülönböztetés ellen. Hogy mindent megtegyünk azért, hogy a társadalmi tiltakozás és zavargás eredő okait, nevezetesen a szegénységet, faji elkülönülést, erkölcstelenséget és a radikális szeretet hiányát megszűntessük.”

A jelenlegi krízisben arra hívattunk, hogy adekvát módon és mélyrehatóan olvassuk az idők jeleit és egy olyan világot álmodjunk és valósítsunk meg, amelyben az emberség és valamennyiünk emberi méltósága a vezérlő elv és a halál bűnös struktúráinak nincs helye. Mert tudjuk, hogy mit vár tőlünk az Úr:

„Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az Úr! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben.” Mikeás 6,8

Külön felhívással fordulunk a helyi közösségekhez és gyülekezetekhez, hogy maguk is foglalkozzanak a rendőri erőszak jelenségével, együttműködve a helyi önkormányzati szervekkel, hogy közösen leplezzék le az erő és erőszak alkalmazására összpontosító politikákat bátorító, elfogadó és hasznosító kultúrát és demilitarizálják a rendőrséget.

Kérjük továbbá az egyházakat, hogy kulcsszereplőként vegyenek részt a faji kérdésekről és a rasszizmusról szóló, a faji igazságosságot előmozdítani hivatott társadalmi párbeszédben. Az egyházakat egyben arra hívjuk, hogy vizsgálják meg kritikusan, hogy milyen szerepet játszik a fehér felsőbbrendűség teológiai hagyományukban és gyakorlatukban, és gyomlálják ki azt.

Az Amerikai Református Egyházzal (RCA) együtt sürgetjük tagegyházainkat, hogy vizsgálják meg, miként élhetik meg gyakorlati módon a Belhari Hitvallás alapelveit: az igazságosságot, megbékélést és egységet.

Tagjainkat és a szélesebb ökumenikus közösséget világszerte arra hívjuk, hogy június 8-án csatlakozzanak a böjti és imanaphoz, amit az igazságért folytatott közös küzdelmünk kezdetének szánunk.

„Ennek véget kell vetni! Megtérésre (Metanoia), reflexióra, bűnbánatra és a rasszizmus és faji megkülönböztetés minden formájának elutasítására van szükség, és elengedhetetlen, hogy valóban és hitelesen felismerjük és hirdessük minden egyes ember Isten adta méltóságának és értékének egyenlőségét, függetlenül bőrszíntől és etnikai hovatartozástól” – fogalmazott nyilatkozatában az Egyházak Világtanácsának vezetőstestülete is.

Add, hogy levegőhöz jussunk Imádság név szerint az amerikai fekete közösség minden egyes tagjáért, aki azt elmúlt években vált a rendőri erőszak áldozatává és vesztette életét az Egyesült Államokban.

Élet Istene, aki az élet leheletét lehelted a teremtményeidbe; Jézus Krisztus, Isten Fia, aki Szentlelket küldted tanítványaidnak, Szentlélek Isten, Vigasztaló, aki lángnyelvek formájában szálltál a tanítványokra és töltötted meg őket; add nekünk az élet leheletét, add, hogy levegőhöz jussunk. Ámen