Refo500 konferenciák

Két nemzetközi konferenciát is tartanak a Refo500 jegyében protestantizmusról, reformáció kutatásokról. A november 28-i alkalmat az Magyar Tudományos Akadémia szervezi, a november 29, 30-i kétnapos konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem rendezi meg.
Az MTA BTK egynapos konferenciája a magyar reformációkutatás aktuális elvi kérdéseiről szól. A workshop jellegű értekezlet angol címe: Interpreting Reformation(s): the Use of Competing Theories and Comparative Approaches. (Magyarul: A reformáció értelmezése(i): Versengő értelmezői tradíciók és összehasonlító eljárások). Az értekezlet nyelvei angol, német, magyar. A legtöbb előadás angolul lesz.

Az MTA BTK 2012-ben a Refo500 hivatalos partnerévé vált, és az általuk megfogalmazott tudományos programtervezet a Refo500 akadémiai konzorciuma, a RefoRC (Refoprmation Research Consortium) elfogadta és támogatja. A mostani tudományos tanácskozás a program ünnepélyes bemutatója, a meghívottakkal folytatott eszmecsere segít kialakítani tevékenységünk elvi alapjait, elméleti stratégiáját.

A nyitó előadást Hermann Selderhuis, a Refo500 programigazgatója tartja.

A reformáció értelmezése(i): Versengő értelmezői tradíciók és összehasonlító eljárások) - Konferencia 
Időpontja: November 28. 10:00-17:30 
Helyszíne: MTA BTK Tanácsterem (1014, Budapest, Országház u. 30.)


Bővebb információ az MTA konferenciáról itt

Protestantizmus, ismeret és a tudomány

Protestantizmus, ismeret és a tudomány világa címmel rendezi meg a Károli Gáspár Református Egyetem november 29-én és 30-án kétnapos nemzetközi konferenciáját, mely kapcsolódik  „A tudomány napja" elnevezésű rendezvénysorozathoz.

A tanácskozás a nyugat-európai protestáns egyetemek és a hazai művelődéstörténet intézményi kapcsolatainak, illetve egy-egy tudományterület neves képviselőjének életművén keresztül kíván újabb adalékokkal szolgálni a reformáció több évszázados hatásáról mind a hazai, mind pedig a nyugat-európai szellemi folyamatok vonatkozásában.

A konferencián a szekciók munkájának bevezetéseképpen előadást tart Jan Peter Balkenende, Hollandia korábbi miniszterelnöke, a KRE díszdoktora, valamint Hans Erich Bödeker, a berlini Max Planck Institut kutató professzora.

A konferencia csatlakozik a reformáció 500 éves évfordulójának megemlékezését előkészítő Refo500 elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozathoz is.

A konferencia angol nyelvű!

Protestantizmus, ismeret és a tudomány világa – Konferencia
Időpontja: November 29.-30.
Helyszíne:Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi karának díszterme, (1088, Budapest, Reviczky u. 4.)

 

Bővebb információ és meghívó a KRE konferenciájáról itt