Sáskajárás veszélyzeteti Kelet-Afrika élelmezésbiztonságát

A sivatagi sáskák visszatérése jelentős fenyegetés a régió élelmezésbiztonságára, figyelmeztetnek az egyházi vezetők, akik azt is kiemelik, hogy a koronavírus-járvány továbbra is súlyos problémákat okoz a kontinensen. A vándorló rovarokat a világ legidősebb kártevőjének tartják.

2020-ban bibliai mértékű sáskajárás sújtotta a régiót, élelmiszernövényeket és legelőket pusztítva, új szintre emelve az éhínséget és a gazdasági problémákat. Az ENSZ 2021 januárjában újabb invázióra figyelmeztetett.

„Aggódunk a sáskajárás miatt, ami súlyos hatással van nem csak az élelmezésbiztonságra, hanem a farmerek mentális állapotára is. Idén a szárazság ellen küzdöttek, tavaly pedig túl sok eső esett. Ezt tetézi a koronavírus-járvány. Felhalmozódtak a problémák” – nyilatkozta az ugandai Nicta Luubale, az Afrikai Intézményes Egyházak Szervezetének főtitkára.

Marcelo Schneider:WCC, 2020.jpg

Fotó: Marcelo Schneider/WCC, 2020

Kelet-Afrika sáskainvázióját a szokatlan időjárással és éghajlatváltozással magyarázzák a tudósok, beleértve a kiterjedt és súlyos esőzéseket 2019 októbere óta.

Luubale további vizsgálatot kezdeményezett a sáskainvázió és az éghajlatváltozás kapcsolatának feltárása érdekében, valamint szeretné, ha a lakosság több információhoz jutna a sáskákkal kapcsolatban, például hogy mit tehetnek ellenük, vagy hogyan hatnak a rovarirtók és a bennük található mérgező vegyi anyagok.

A főtitkár fontosnak tartja a lakosság széleskörű oktatását az éghajlatváltozásról, annak hatásáról a közösség életére és arról, hogyan védekezhetnek ellene az emberek.

A sáskák első hulláma 2019 decemberében érkezett és számuk több száz milliárdra nőtt. A rajok gyorsan elterjedtek Afrika Szarván, majd 2020 április-májusában lecsapott a második hullám.

„Az első hullám akkor jött, amikor a legtöbb termény már érett volt, így a kár sem volt annyira nagy. Most viszont túl fiatal és zsenge a termés, ami komoly veszteséget okoz a gazdáknak" – nyilatkozta Peter Munya, a kenyai agrárminisztérium államtitkára.

Az afrikai országokat – beleértve Etiópiát, Kenyát, Szudánt és Szomáliát – súlyosan érintette a sáskaválság. Az ENSZ adatai szerint invázió 35 millió ember élelmezésbiztonságát fenyegeti. Ez a szám akár 38 millióra is nőhet ha nem tesznek sürgős lépéseket – emlékeztetnek az egyházvezetők.

Forrás: oikumene.org