Sötétségből a világosságra

Globális egyházi összefogás a gyerekek szexuális zaklatása ellen

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) kampányt indított a gyermekeket érő szexuális zaklatás és családon belüli erőszak ellen, valamint rövid segédleteket is megosztott honlapján. A kezdeményezés az egyházak összefogása arra, hogy a gyermekeknek segítsenek kilépni az erőszak és kiszolgáltatottság „sötétségéből” a leleplező és egyben gyógyító „világosságra”.

children.jpg

Fotó: oikumene.org

Az EVT kampányanyagokat és segédleteket osztott meg lelkészek, tanárok és vasárnapi iskolák részére, amelynek segítségével a világot „biztonságosabb hellyé tehetjük gyermekeink számára” – fogalmaz Ioan Sauca ügyvezető főtitkár a 350 tagegyháznak küldött levelében.

„Ezekben a napokban, amikor világszerte az emberek tömegeinek egészségéért aggódunk, nem feledkezhetünk el a gyermekekről sem” – nyilatkozta Sauca. „Azzal, hogy eszközöket fejlesztünk az árulkodó jelek felismerésére, beszélünk és jelentést készítünk róla, hozzájárulunk a gyermekek védelméhez a fizikálisan és érzelmileg is traumatizáló visszaélésekkel szemben.”

A „Sötétségből a világosságra” elnevezésű figyelemfelkeltő globális kampányt és a közzétett rövid segédanyagokat a kockázatok és a lehetséges válaszok tudatosítására tett lépésnek szánja az EVT a gyermekek védelmében, különös tekintettel az új koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre és az összezártságra. A kampányt az a felismerés ösztönözte, hogy az egyházak helyzetükből fakadóan hatékony szerepet játszhatnak a gyermekeket sújtó szexuális zaklatás kockázatának tudatosításában, a megelőzésben, valamint az áldozatok támogatásában, különösen is a társadalom legsebezhetőbb közösségeiben.

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye a történelem során legszélesebb körben ratifikált emberi jogi egyezmény, Magyarország 1990-ben írta alá, és az 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdette ki. Így annak rendelkezései a hazai törvényekhez hasonlóan hatályosak és érvényesek. Magyarország a Gyermekjogi Egyezmény mellett az első két fakultatív jegyzőkönyvet is ratifikálta.

Tanzánia, Nigéria, India, Indonézia és a Fülöp-szigetek protestáns egyházai vettek részt a kampány kísérleti programjában, amelynek során kapacitásépítést célzó képzéseket is szerveztek az egyházi képviselőknek. Az említett országokban szerzett tapasztalat alapján állították össze a most közzétett eszköztárat, valamint fogalmaztak meg nemzeti akcióterveket a gyermekek ellen elkövetett erőszakot és kizsákmányolásukat feltáró kutatás, illetve az azt összegző speciális index (Out of the Shadows Index) figyelembe vételével.

POSTER -  Africa - NIGERIA-page-001.jpg

Nigériai kampányplakát

Fotó: oikoumene.org

Az EVT Nemzetközi Ügyek Bizottságának (CCIA) kezdeményezésére, a világszervezet széleskörű konzultációs folyamatot indított tagegyházai, partnerei részvételével, teológusok, gyermekjogi szakértők és maguk a gyermekek bevonásával. Ennek a folyamatnak az eredményeként született meg a „Churches’ Commitment to Children” (Egyházak Kötelezettségvállalása a Gyermekekért, röviden CCC) program, mely az ENSZ Gyermekalap (UNICEF) és az EVT együttműködésben valósul meg, kiemelt figyelmet szentelve a gyermekek ellen elkövetett erőszak és a környezeti igazságosság kérdésére. A konzultáció eredményeként megszületett dokumentum három kiemelt területet nevesít: a gyermekvédelmet, a részvételt és a környezeti igazságosságot.

A kezdeményezés az eszköztárral együtt az EVT gyermekvédelmi (Egyházak Kötelezettségvállalása a GyermekekekértCCC) programjában elkötelezett tagegyházakat, köztük a Magyarországi Református Egyházat is támogatja, az ENSZ Gyermekalappal (UNICEF) és más kiemelt partnerekkel együttműködésében, hogy a gyerekek jogának tiszteletére és védelmére hathatós lépéseket tegyenek. Az együttműködő egyházak a kutatási eredmények és ajánlások megosztása mellett akár ingyenesen hívható információs és segélyvonalat is fenntarthatnak, a telefonos lelkigondozás mintájára.

Az EVT „kelléktárában” a gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszakot feltérképező globális és nemzeti kutatások főbb megállapításait összesítő brossúrák, kampányplakátok, a nap 24 órájában hívható segélyvonalak listája éppúgy megtalálhatók, mint a menedéket jelentő gyülekezetek felelősségét és lehetőségeit feltáró, bibliatanulmányokat, énekeket és imádságokat tartalmazó kiadvány.

Az egyházak nemi erőszak és szexuális zaklatás elleni sok évtizedes ökumenikus összefogását az említett globális kutatások lesújtó eredményei is ösztönözik. Minden harmadik nő szenved el szexuális vagy fizikai erőszakot a világban. Tíz lányból nyolc él át utcai zaklatást, mielőtt 17. életévét betölti. Négy gyermekből egy olyan háztartásban él, ahol mindennapos a családon belüli erőszak.

Az ökumenikus mozgalom a szexuális erőszak minden formáját elítéli és igyekszik a nők elleni erőszak súlyos problémájára is felhívni a figyelmet. A Csütörtök feketében nevű emberi jogi mozgalom, aminek az egyházak évtizedek óta aktív részesei, a nők ellen elkövetett erőszakkal szembeni „zéró tolerancia” és a női egyenjogúság melletti kiállás globális kampánya, amit az EVT az 1980-as években indított útjára békés tiltakozásként. A két kezdeményezést az EVT összehangolja a hatékonyság jegyében és számít az 500 milliós tagsága együttműködésére világszerte.