Szíriai reformátusok tiltakoznak az újabb szankciók ellen

Amerikai és nemzetközi református partnereik „hitből fakadó” támogatásában bíznak

Testvéregyházunk, a Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat (NESSL) nyilatkozatban ítélte el az Amerikai Egyesült Államok Szíriát sújtó újabb szankcióit, áthallásos utalással a birodalmi attitűdre, és az amerikai őslakosságot sújtó gyakorlatra. Joseph Kassab főtitkár, aki egyben a Libanoni és Szíriai Protestáns Egyházak Legfelsőbb Tanácsának elnöke, levelében az amerikai protestáns egyházak szolidaritását, valamint egyöntetű politikai közbenjárását is megköszönte, és valamennyi nyugati testvéregyházat a szír nép „hitből fakadó” támogatására kéri.

Az úgynevezett „Caesar tTörvény”, ami további szankciókkal sújtja Szíriát, az ősi birodalmi politikára és „erőszakkal meghódított területeken” alkalmazott gyakorlatra emlékeztet, amit kiszolgáltatott lakóssággal szemben szoktak érvényesíteni.

Míg a szíriai emberek komoly áldozatot hoztak az elmúlt években, hogy legyőzzék a terrorizmust, az Amerikai Egyesült Államok úgy döntött, hogy megbünteti és további blokáddal sújtja őket, ami súlyosan érinti mindennapi megélhetésüket, egészségüket és gyermekeik jövőjét.

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy csak politikai megoldás segíthet Szírián, méghozzá az, amit maguk a szíriaiak irányítanak, megőrizve országuk szuverenitását, területi egységét és a kormányzati intézmények folytonosságát. Az amerikai kormány mégis úgy döntött, hogy tovább súlyosbítja a krízist azzal, hogy éhezteti a szíriai embereket, hátráltatja az újjáépítést és büntetéssel sújt mindenkit, aki a rendelkezés alkalmazását megsérti.

Presbiteriánus, református egyházként a NESSL köszönetet mond hitbeli szövetségeseinek, a több millió partnerének, az alábbi amerikai egyházakat külön is kiemelve: Amerikai Presbiteriánus Egyház (PC USA), Keresztyén Református Egyház, Amerikai Lutheránus Egyház, Egyesült Metodista Egyház, Krisztus Tanítványai Egyház, Krisztus Egyesült Egyháza, Amerikai Mennonita Központi Tanács.

Köszönjük nekik, hogy pozitívan feleltek a szíriai nép segélykiáltására, és közös levélben fordultak a Kongresszushoz az igazságtalan rendelet felülbírálatát kérve, amely szíriaiak millióinak szenvedését súlyosbítja.

Egyben felhívjuk a különböző nyugati református egyházakat is arra, hogy keresztyén hitükből fakadó összefogással, egységesen támogassák a szíreket.

Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az Úr! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben. (Mikeás 6,8)

Az USA újabb büntető intézkedéseit tartalmazó „Caesar Syria Civilian Protection Act” nem önálló törvény, rendelkezéseit a 2020-as költségvetési évre érvényes Nemzetvédelmi Felhatalmazási Törvényben (NDAA) rögzítették, kétpárti támogatással fogadták el, és az elnök ekként látta el kézjegyével még decemberben. Nevét Caesarról, a szíriai rendőrség egykori fotósának fedőnevéről kapta, aki 2013-ban Amerikába szökött és több tízezer fényképpel leplezte le a szíriai börtönökben dúló brutalitást, valamint a fogvatartottak halálra kínzásának gyakorlatát.

Június közepén lépett életbe. A szíriai kormányt és elnököt célzó, valamint szíriai kormányzati intézményeket támogató, azzal üzleti viszonyt ápoló szervezeteket és egyéneket büntető, ám rendkívül széles körű, a szíriai cégeket és közvetetten a lakosságot is sújtó, többek között az újjáépítésre szánt segélyeket befagyasztó szankciók egyben a „külső szereplők”, konkrétan Irán és Oroszország szíriai politikája elleni nagyhatalmi konfliktusban is fontos szerepet játszanak. Éppen ezért a törvény nemzetközi fogadtatása sem volt egyöntetű.