Tartsák tiszteletben a mianmari nép akaratát

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) és az Ázsiai Egyházak Konferenciája (ÁEK) közös nyilatkozatban fejezte ki súlyos aggodalmát a mianmari népet ért erőszak miatt és tiltakozik a hadsereg halálos akciói ellen.

myanmar-2017-jeffrey-amc-B023.jpg

Keresztyének a hitük számára fontos témákat jelenítenek meg liturgikus tánc formájában az Ázsiai Missziói Konferencia alkalmából 2017 októberében a mianmari Yangon városában

Fotó: Paul Jeffrey/WCC

„A tüntetések civil halálos áldozatainak száma egyre nő, amióta a hadsereg és a rendőrség éles lőszert vet be a demonstrálók ellen. Tudósítások szerint legkevesebb 38 ember vesztette életét a hadsereg halálos akcióinak következtében, amelyekkel az országban immár több mint egy hónapja folyamatos tüntetéseken próbálnak úrra lenni” – emlékeztet a két ökumenikus szervezet közös nyilatkozata. „A katonai puccs ellen tiltakozó civil lakossággal szemben alkalmazott brutális erőszak azt igazolja, hogy a tábornokok ugyanazokhoz a módszerekhez tértek vissza, amivel a mianmari diktatúra évtizedeiben az emberek ellenállását megtörték.”

„Hogy a lényegében népi mozgalomként megnyilvánuló tiltakozáshullámot letörjék, a biztonsági erők szisztematikusan és célzottan támadnak, tartóztatnak le és tartanak fogva politikusokat, tisztségviselőket, aktivistákat, diákokat, orvosokat és egészségügyi dolgozókat, sőt kisebbségi vallási közösségek vezetőit is” – olvasható nyilatkozatban. Lashio városában négy baptista lelkészt tartóztattak le hat társukkal abban a templomban, ahol tüntetők kerestek menedéket az állami erőszak elől menekülve.

Az országszerte zajló tüntetéseken résztvevő emberek nagy száma rávilágít arra, hogy milyen széleskörű a hadsereg elutasítottsága. „A demokratikusan megválasztott civil kormány az emberek vágyát juttatja kifejezésre” – jegyzi meg ezzel kapcsolatban a nyilatkozat. „Tiszteletben kell tartani az emberek akaratát, a választások eredményét és helyre kell állítani a demokratikus folyamatokat.” A keresztyén vezetők elítélik a katonai puccsot, ami minden hatalmat a tábornokok kezébe adott.

„A mianmari állampolgároknak joguk van a békés gyülekezéshez és a demokrácia helyreállítása melletti tüntéshez. Az emberek alapvető jogait tiszteletben kell tartani, ezért a fegyveres hatóságoknak azonnal be kell szüntetniük a civilek ellen alkalmazott erőszakot.”

„Hiszünk abban, hogy a demokrácia bizonyult az egyetlen hathatós politikai rendszernek a múltban, amelyik képes megvédeni és megőrizni az emberek méltóságát és jogait és garantálni a legitim kormányzást” – erősíti meg a Ioan Sauca EVT főtitkár és Mathews George Chunakara, az ÁEK főtitkára aláírásával közzétett felhívás. „Gyászoljuk az elvesztett életeket és szolidaritásunkat fejezzük ki Mianmar békés és bátor népével, aki a demokrácia és az emberi jogok helyreállítására törekszik hazájában.”

A nyilatkozat végül imádságra hív a mianmari népért, és azért, hogy ismét béke és az igazságosság uralkodjon az országban: „Imádkozunk azért, hogy a béke és a megbékélés lelkülete visszatérjen Mianmarban!”

A hír és a nyilatkozat teljes szövege

az EVT honlapján olvasható