Vallási közösségek segítenék az amerikai kormányt oltásügyben

A koronavírus-járvány továbbra is jelentős kárt okoz a világnak: betegség, halál, pénzügyi problémák, érzelmi szorongás, az esetek száma pedig folyamatosan emelkedik. A vakcina érkezése okot adott a reménykedésre, azonban ahhoz, hogy a lehető legnagyobb számban vegyék fel az oltást az emberek, a kormány és a vallási közösségek összefogására van szükség. Az együttműködést Walter Kim lelkész, az amerikai Nemzeti Evangelikál Szövetség elnöke és Moshe Hauer rabbi, az Ortodox Unió alelnöke közös véleménycikkben ajánlotta fel az USA Today hasábjain.

Screen Shot 2021-01-20 at 11.49.05.png

Fotó: usatoday.com

A vakcinának csak akkor lesz értelme, ha az emberek beoltatják magukat, azonban az oda vezető út tele van érzelmi és logisztikai kihívásokkal. Érzelmi akadályt az emberek aggodalma jelenti a vakcinák biztonságosságával és hatásosságával kapcsolatban, hiszem rekordgyorsasággal fejlesztették ki a védőoltásokat. A logisztikai kihívás pedig az ország méretében rejlik: Amerikának korábban sose kellett mindössze hónapok alatt lebonyolítania több millió ember oltását. Mennyien fognak egyidőben sorban állni a gyógyszertárak és egészségügyi központok előtt?

Itt jöhetnek képbe a vallási közösségek, akik több száz egyházat képviselnek Észak-Amerikában. A vallási közösségek tagjai és gyülekezetei vezetőik biztatására készek részt venni az oltási programban. Számos gyülekezet rendelkezik épületekkel, amelyek tágas termei nagyobb létszámú csoportokat is képesek biztonságosan ellátni. Ezek a helyiségek több alkalommal is rendelkezésre álltak az elmúlt években vérszállításra, koronavírus-tesztelésre és vérplazma adományozására. Alkalomadtán egyszerűen csak a helyet biztosították, más esetekben foglalási rendszert hoztak létre, kezeltek és egészségügyben jártas önkénteseket is toboroztak a programok megvalósítására.

Zsinagógák, templomok és mecsetek hatalmas száma áll rendelkezésre lényegében minden településen, helyi közösségben és mozgósíthatók a vakcináció segítésében, elérhetővé téve azt számos amerikai számára. A gyülekezetek egy része már készen áll és képes is megosztani ezeket a módszereket a helyi önkormányzatokkal, valamint egészségügyi hatóságokkal az oltókampányban is.

Készséggel felajánlanánk infrastruktúránkat és ingatlanjainkat oltóközpontként, segítséget nyújtanánk a regisztráció kezelésében és egészségügyben jártas önkéntesek biztosításában, ami a sikeres vakcinációhoz elengedhetetlen. Abban is együtt tudunk működni, hogy a védőoltás fontosságáról meggyőzzük közösségeinket. A logisztikai előnyök mellett a közösség tagjai biztonságban is éreznék magukat, ha a közelükben található egyházi ingatlanokban vehetnék fel az oltást. És természetesen bárkit készséggel szolgálnánk ki, aki oltásra jelentkezik, függetlenül attól, hogy közösségünk tagjai vagy környezetünkben élő emberek.

Az imaházak más előnyöket is szolgálnak a logisztika mellett. A lelkészek és vallási vezetők megerősíthetik az oltás szükségességét a szószékről. Ezek hatékony eszközök, amelyeket érdemes használni.

A vallási közösségek fontos szerepet játszanak több tízmillió amerikai életében, oktatási és szociális programokat, pénzügyi és egészségügyi támogatást, foglalkoztatási szolgáltatásokat nyújtanak a fiatalok, idősek és fogyatékkal élők számára. Megfelelő helyzetben vannak ahhoz, hogy rávegyék tagjaikat az oltás igénybevételére, az egészségügyi hatóságok munkatársaival együttműködve.

Nehéz időket élünk. Az amerikaiaknak oltásra van szükségük. Működjünk együtt, hogy mihamarabb megkaphassák.

Moshe Hauer rabbi,
a többszáz hitközséget képviselő Ortodox Unió alelnöke
és
Walter Kim,
a negyven felekezet több mint 45 000 gyülekezetének többmillió tagját képviselő Nemzeti Evangelikál Szövetség elnöke

A két vallási elöljáró usatoday.com oldalon közzé tett közös véleménycikke az amerikai Nemzeti Evangelikál Szövetség honlapján érhető el.