A nyertesek között az új Református énekeskönyv

Az új Református énekeskönyv lett a tizedik helyezett a Highlights of Hungary idei versenyében. A hetedik éve megrendezett megmérettetésben ezzel énekeskönyvünket „a Kárpát-medence legkiválóbb teljesítményei” közé választották.

Díjazott énekeskönyvünk 667 éneket tartalmaz, a gyűjtemény pedig nemcsak a régi hagyományra épít, hanem új, modernebb szerzeményeket is egybegyűjt. Az egy évtizedes munkát elismerő díjat csütörtök este vette át Gér András zsinati tanácsos.

Highlights of Hungary

Máthé Zsuzsa Highlights-nagykövet átadja a díjat Gér András zsinati tanácsosnak

Fotó: facebook.com

Az énekeskönyv megújítását a Generális Konvent Liturgiai és Himnológiai Bizottsága felügyelte, a kiadványt a Magyarországi Református Egyház Zsinata fogadta el 2019-ben, bevezetéséről pedig 2021. szeptember 24-i ülésén döntött, így a kötet november 28-án az új egyházi év kezdetével vált a magyarországi reformátusok hivatalos énekeskönyvévé. A kézbe vehető kötetet négyféle borítóval nyomtatta ki a Kálvin Kiadó, a címlapon a református egyház szimbóluma, a Kálvin-csillag látható. Az énekek elérhetők online formában is: enekeskonyv.reformatus.hu

Az új Református énekeskönyvet Ókovács Szilveszter és felesége, Máthé Zsuzsa jelölte a díjra, és csaknem félszáz olyan teljesítménnyel volt versenyben, mint a Magyar Zene Háza, a Székelyföldi Legendárium vagy éppen Magyarország Madáratlasza.

A Highlights of Hungary díjátadójának még egy református vonatkozása van. A közönségdíj mellett az idén egy Nagyköveti díjat is átadtak, és a Highlights of Hungary nagykövetei úgy döntöttek, hogy a listán szereplő történetek közül a Tulipán Gyermekotthonnak ítélik oda a szintén kétmillió forinttal járó elismerést.
A Tulipán Gyerekotthont 20 éve, 2001-ben hozta létre Barta József református lelkész. Az intázményben súlyosan bántalmazott gyermekek találhatnak otthonra.