Beiktatták a debreceni Nagytemplom új lelkipásztorát

Október első vasárnapján beiktatták a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség új lelkipásztorát, Beszterczey Andrást. A Magyarországi Református Egyház (MRE) Diakóniai Irodájának korábbi vezetőjét májusban választotta meg lelkészévé az egyházközség, miután tavaly decemberben Vad Zsigmond harminc év szolgálat után nyugdíjba vonult.

IMG_5003.JPG

Ünnepi istentisztelet a Debreceni Református Nagytemplomban

Fotó: Lucski Zsófia

„Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára” (Lk 9,62) – ezt az idézetet választotta igehirdetése alapjául Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, aki prédikációjában rávilágított: Jézus mondata nem a múlt elvetését hirdeti és nem is a körültekintés jelentőségéről akar lebeszélni. Nem a helyzetfelmérés, az összegzés elsikkasztása a cél. – Meg kell fogni az ekét, tehát munkához kell látni. Az a fontos, hogy aki odateszi a kezét az eke szarvára, Krisztusra tekintsen és őt kövesse, így válik alkalmassá a vezetésre – fogalmazott Fekete Károly.

IMG_4978.JPG

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Fotó: Lucski Zsófia

Az új lelkipásztort Hadházi Tamás, a Debreceni Református Egyházmegye esperese iktatta be, aki Beszterczey András életútját ismertetve elmondta, az új nagytemplomi lelkipásztor többgenerációs lelkészcsaládból származik, együtt nőtt fel a gyülekezetekkel, ahol nagyszülei, szülei szolgáltak. Kuncsorba, Túrkeve, Gyula és Mezőtúr reformátusainak volt lelki vezetője, mielőtt 2007-ben a budapesti Schweitzer Albert Református Szeretetotthon igazgatója lett, majd 2014-től az MRE Diakóniai Irodájának élére állt.

A nagytemplomi beiktató ünnepségen Hadházi Tamás esperes írásos engedélye mellett jelképesen átnyújtotta a Debreceni Református Nagytemplom kulcsát és az egyházközség pecsétjét, a gyülekezet gondnokai pedig új palástot adtak Beszterczey Andrásnak.

IMG_5012.JPG

Hadházi Tamás esperes megáldja az új lelkipásztort

Fotó: Lucski Zsófia

– Lélekben és testben érzem, hogy nem könnyű feladatok várnak rám. Talpon kell lennünk, hogy meg tudjuk különböztetni az igazat a hamistól – mondta a már beiktatott lelkipásztor, aki azt is elmondta, a huszonegyedik században nem mindig divatos az ige melletti helytállás, kitartás és megmaradás, hiszen a mobilitás abszolút értékké vált. – Sokszor tovább lépünk, hiszen ahhoz kevesebb energia kell. De megállni és helytállni sokszor nehezebb feladat, és nekünk ezt kell tennünk – foglalta össze az Ige üzenetét a Nagytemplom új lelkipásztora, aki az életét végigkísérő bibliai ige alapján beszélt.

A gonosz emberek és ámítók pedig még tovább mennek a rosszban, tévelyegve és másokat is megtévesztve. De te maradj meg abban, amit tanultál, és amiről megbizonyosodtál, tudván, kiktől tanultad, mivel gyermekségedtől ismered a szent írásokat, amelyek bölccsé tehetnek téged az üdvösségre a Krisztus Jézusba vetett hit által. (2Tim 3,13-15)
IMG_5067.JPG

Beszterczey András, újonnan beiktatott nagytemplomi lelkipásztor

Fotó: Lucski Zsófia

A nagytemplomi gyülekezet lelkészválasztását a járványhelyzet alakulása miatt kétszer is el kellett halasztani, de május 9-én az egyházközség megtarthatta a közgyűlést ekkor ellenszavazat nélkül választották meg új lelkipásztorukat.