Egyháztörténeti pillanat Csornán

Ünnepi istentiszteletet tartottak január 14-én a Csornai Református Missziói Egyházközség megalakulása alkalmából – számolt be a Dunántúli Református Egyházkerület honlapja. – Egyháztörténetet írunk: megjelenik ezen a településen, ebben a járásban hivatalos egyházi formában a Magyarországi Református Egyház, és hívogat mindenkit – mondta igehirdetésében Márkus Mihály esperes.

Csornán több mint negyedszázada alakult meg a református közösség. A gyülekezet kezdetben Sopron, majd Győr szórványaként működött, és a csornai evangélikus templomban tartottak eleinte havonta, majd egyre gyakrabban istentiszteletet.

Az egyházkerület és az egyházmegye a helyi közösség reménységgel teli lelkesedését felismerve döntött úgy, hogy missziói református egyházközséget hív életre Csornán.

Erlitz Anita csornai gyülekezet megalakulása IT 2024 január 14 -Fotó: refdunantul.hu

Erlitz Anita: Ennek a gyülekezetnek nem én vagyok a szövője. Hiszem azt, hogy Isten rendelte, hogy ez így legyen

Fotó: refdunantul.hu

A január 14-i istentiszteleten, amelyet a város művelődési házában tartottak, Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházmegye esperese hirdetett Igét Jeremiás könyve alapján (Jer 31,17). – A gyülekezeti közösség Isten országa földi megjelenésének az a formája, ami sokak számára a hazatérés, az Istenhez való visszatalálás örömét jelenti. Ezért örülünk és adunk hálát veletek együtt ezért a csodáért, ami több mint negyedszázada kezdődött el, és ma eljutott odáig, hogy egyházi keretet adhatunk neki, és reménység van abban, hogy majd a közeljövőben saját otthonban, saját épületben magasztalhassátok Istent. Egy állomáson vagyunk, ahonnan együtt léphetünk tovább, együtt magasztalhatjuk Istent, és vágyakozhatunk arra, hogy az ő megsegítő kegyelmében együtt legyen reménységünk – mondta igehirdetésében Márkus Mihály esperes, kiemelve azt a hűséges lelkipásztori szolgálatot, ami a távolság ellenére rendszeresen hintette az Ige magvait.

Márkus Mihály esperes csornai gyülekezet megalakulása IT 2024 január 14 -Fotó: refdunantul.hu

Márkus Mihály esperes arra emlékeztetett, hogy a gyülekezeti közösség Isten országa földi megjelenésének az a formája, ami sokak számára a hazatérés, az Istenhez való visszatalálás örömét jelenti

Fotó: refdunantul.hu

A gyülekezet megalakulását Tóth József, egyházmegyei gondnok jelentette be, és átadta Erlitz Anita lelkipásztornak azt a közel kétmillió forintot, amit a Pápai Református Egyházmegye gyülekezetei a 2023-as évben meghirdetett perselyadakozás során egy csornai gyülekezeti központ terveinek elkészítésére gyűjtöttek.

– Az, hogy van Csornán a reformátusoknak jövője, az az Úr Isten ajándéka, de a hívek munkája is szükséges hozzá – mondta köszöntőjében Nemes Pál egyházkerületi főgondnok. – Legyetek szeretetben egymással, imádkozzatok közösen, dicsérjétek az Istent, és éljetek úgy, hogy ez a közösség vonzó legyen mások számára is! Hogy lássák, itt református keresztyének vannak! – tette hozzá Nemes Pál Isten áldását kérve az egyházközségre.

Nemes Pál főgondnok.  csornai gyülekezet megalakulása IT 2024 január 14 -Fotó: refdunantul.hu

– Legyetek szeretetben egymással, imádkozzatok közösen, dicsérjétek az Istent, és éljetek úgy, hogy ez a közösség vonzó legyen mások számára is! – mondta Nemes Pál főgondnok

Fotó: refdunantul.hu

Köszöntötte a csornai reformátusokat Tubán József evangélikus lelkész, Gyopáros Alpár kormánybiztos, országgyűlési képviselő és Bónáné Németh Katalin, Csorna város polgármestere is. A városvezető elmondta, hogy a város területet ajánlott fel az új egyházközségnek, így nyújtva segítséget a gyülekezet új otthonának felépítéséhez.

Társegyházak képviselői és politikai szereplők csornai gyülekezet megalakulása IT 2024 január 14 -Fotó: refdunantul.hu

A csornai reformátusok ünnepi eseményén a többi egyház képviselői és a város életében fontos politikusok is megjelentek

Fotó: refdunantul.hu

– Ma itt vagyunk egy gyülekezet születésénél, hálát adok érte, hogy itt lehetek. Ennek a gyülekezetnek nem én vagyok a szövője: hiszem azt, hogy Isten rendelte, hogy ez így legyen – jelentette ki Erlitz Anita, az új gyülekezet első lelkipásztora. A legutóbbi népszámlálás szerint a csornai járásban csaknem hatszázan vallották magukat reformátusnak, a lelkész mindannyiuk megszólítását tűzte ki a missziói gyülekezet feladatául.