Elektromos zárlat okozta a tüzet a kocsi templomban

A hétfőn kigyulladt templom állapotával kapcsolatban a helyi lelkipásztornál, Nagy Péternél érdeklődtünk, aki elmondta, feltehetően a teljes gerendázatot fel kell majd újítani.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, december 5-én hétfőn kigyulladt a kocsi református templom tetőszerkezete. A tűz húsz négyzetméterre terjedt ki, a lángokat a kocsi önkéntes tűzoltók, valamint a komáromi, a nagyigmándi és a tatabányai tűzoltók fékezték meg. A tűzben senki sem sérült meg.

Az eset kapcsán megkerestük Nagy Péter kocsi lelkipásztort, aki elmondta, hogy csütörtökön és pénteken jártak a helyszínen a biztosítótársaság emberei, és elvégezték a felmérést, de a kár mértékét még nem határozták meg. Közölte továbbá, hogy a tűzvizsgálat során megállapították, elektromos tűz keletkezett, és nagy valószínűséggel rágcsáló vagy egyéb állat rághatta meg az elektromos kábelt, amely így zárlatos lett.

Nagy Péter beszámolt arról is, hogy a presbitériumi gyűlést tartottak a héten, valamint megtekintették a templomban keletkezett károkat is. A látottak alapján arra jutottak, hogy nagy valószínűséggel több gerendát is ki kell majd cserélni, mert elszuvasodtak, megrongálódtak. A tűz feltehetően emiatt is tudott könnyebben terjedni. A biztosító azt tanácsolta, hogy bizonyos részeket cseréljenek ki a gerendákon, de ezt a javaslatot csak félig-meddig tudják elfogadni. Jelenlegi álláspontjuk szerint a teljes gerendázatot ki kell majd cserélni. Ebben a legfőbb nehézséget az okozza, hogy tizenhét méter hosszú gerendákról van szó, amelyek egy-egy fából lettek kifaragva, ezek cseréje pedig előreláthatólag körülményes és nehézkes lesz. Ezt természetesen a biztosító nem fogja teljes mértékben fedezni, így más forrásokat kell találniuk, hogy olyan módon tudják megcsináltatni a tetőszerkezetet, hogy azzal a későbbiekben ne legyen gond – tudtuk meg.

A lelkipásztor továbbá kifejtette, hogy a presbiteri ülésen úgy döntöttek, a varsárnapi istentiszteletet a templomban tartják, bár áram és világítás még nincs. A sérült részt, illetve a karzatot fóliák segítségével teljes egészében lezárják – ismertette.